Boldog az, ki féli Istent [video]

Zene: Felix Mendelssohn (az Éliás c. oratórium 9. tétel)
Vezényel: Oláh Miklós

Boldog az, ki féli Istent 
És az Úr ösvényén jár.
Ki jámbor, annak fényt gyújt a sötétben
Az égi Kegy, az Irgalom és a Jóság.

A hívő ember az Isten ismeretének alapján, az Istenképből fakadóan máshogy tekint saját magára. Azt látja, hogy annak ellenére, hogy bármit is tett, bárhonnan jött, bármennyire elrontotta az életét, Isten szereti, megbocsátott neki, sőt igen drága árat fizetett érte, magyarul NAGYON értékes személy. Azért mert Isten szereti. Ha rábízza magát, akkor átéli, hogy kiegyenesedik az élete, megérti honnan jött, miért van itt, hogy tud különbséget tenni jó és rossz között a mai relativizált világban, és tudja hova tart, mi a végzete. És eközben minden józan észt felülmúló belső békére lel.

Röviden: máshogy tekint saját magára, környezetére és a világ eseményeire, mert megtapasztalta, hogy aki szelíd és jámbor, annak Isten fényt gyújt a sötétben, értelmet ad a látszó és láthatatlan valóság megértéséhez. 

Erről az isteni értelemről szóló, Illés történetéhez kapcsolódó ez a darab. Mendelssohn monumentális Éliás (alias Illés) c. oratóriumában mutatja be a bibliai próféta történetét. A már említett bálványimádás okán Illés szavára 3 évi szárazság, ebből fakadóan éhség és nyomor keletkezik, amely őt magát sem kímélte. A rossz hírt hozókat általában nem díjazzák, így üldözés miatt el kell rejtőznie. Először egy patak mentén, majd egy sareptai özvegy házában lel menedéket, aki majd az éhínség közben is gondoskodik róla. Pont akkor érkezik oda, amikor az özvegynek a fia is meghal. Illés imádkozik és a lélek visszatér a gyermekbe. Ekkor csendül fel ez a tétel.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

[videó] Gyermekpercek (01.24.) – Kérjetek és adatik

Tartalom megosztása

Tartalom megosztása

[videó] Gyermekpercek (02.07.) – Építkezés

Tartalom megosztása

Tartalom megosztása

[videó] Gyermekpercek (01. 31.) – 133. zsoltár

Tartalom megosztása

Tartalom megosztása