Elveszett éden – festményprédikáció

Elveszett éden – festményprédikáció

Ismét inspiráló bibliaóra a Wessiben! Februári alkalmunkon az első emberpárról és végzetes tettükről lesz szó, bőséges képanyaggal illusztrálva.

A bibliai elbeszélés szerint Isten megteremtette Ádámot és Évát, az első férfit és az első nőt. Az Éden kertjébe helyezte őket, és egyetlen feltételt írt elő, megtiltotta, hogy egyenek a jó és rossz tudása fájának gyümölcséből. A kígyó megkísértette Évát, aki evett a tiltott fa gyümölcséből, amit megosztott Ádámmal is, és azonnal szégyellték meztelenségüket. Majd Isten száműzte Ádámot és Évát az Édenkertből. Ádámot verejtékes munkára ítélte, hogy megszerezze azt, amire szüksége van, Évát pedig arra ítélte, hogy fájdalommal szüljön és alárendelt legyen egész életében. Kerubokat helyezett el a kert bejáratának őrzésére, hogy Ádám és Éva ne térhessen vissza a kertbe és ne ehessen az élet fájáról.

Röviden ennyi az ember tragédiája – a miénk is – és már csak a kérdéseink maradnak. Isten miért adott az embernek szabad akaratot? Tudta, hogy el fog bukni? Miért nem őriztette úgy a tudás fáját, mint később az élet fáját? Ki tehet a bűnbeesésről? Milyen gyümölcs volt a tudás fáján? Mi a helyes kifejezés eredendő bűn, eredeti bűn vagy áteredő bűn? Van-e feloldása az átoknak? Van-e visszaút az Éden-kertbe?

Ezen a festményprédikáción – többek között – ezeknek a kérdéseknek is nyomába eredünk évezrednyi képzőművészeti alkotás által.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. február 24-én, csütörtökön este 6 órakor.

Élő és online alkalom.

Az alkalomról az élő közvetítés és a festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Balatonszabadi táborhelyünk

Balatonszabadi táborhelyünk

Gyülekezetünk 2020 nyarán döntött úgy, hogy szeretne egy saját táborhelyet vásárolni, ahol tarthatjuk nyári gyermektáborainkat, és kisebb létszámú lelkigyakorlatos alkalmainkat. A gazdasági nehézségek ellenére két év alatt 25 millió forint adomány gyűlt össze a célra. […]

Tartalom megosztása
Krisztus hét szava a kereszten – festményprédikáció

Krisztus hét szava a kereszten – festményprédikáció

2023-ban is folytatódik a festményprédikációk sorozata a Wessiben. Márciusi alkalmunkon a közelgő nagypéntek eseményeihez kapcsolódunk. Krisztus hét szava a kereszten: a haldokló Jézus utolsó szavai, melyeket az evangéliumok őriztek meg. Hagyományosan a rövid mondásokat „szavaknak” […]

Tartalom megosztása
Esti mesék

Esti mesék

Isten életeket megváltoztató munkájáról szól Tósoki Renáta testvérünk Esti mesék című, zenei estje. Az ő történetét elmesélő alkalom az élet és az ÉLET nagy kérdéseiről szól, különleges módon téve bizonyságot mélységekről és magasságokról, Isten munkájáról, […]

Tartalom megosztása