Fiatal házasok hétvégéje

Fiatal házasok hétvégéje

2023. április utolsó hétvégéjét a fiatal házasok nagy részével egy kapcsolatépítő hétvégén tölthettük együtt. Gyülekezetünkben már több éve havi rendszeres, a párkapcsolat építésével foglalkozó találkozásokat szervezünk jegyesek és fiatal házasok számára annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, teherbíró, stabil családokká formálódjanak.

A mostani hétvége témája a konfliktuskezelés volt.

Szombat délelőtt Fűtő Róbert lelkipásztor szolgált közöttünk, aki a Szeretet himnusz segítségével mutatta be azokat a gyakorlatban is megvalósítható lehetőségeket, amelyek segítségünkre lehetnek a mindennapok küzdelmei között. Négy alapvető kérdés átgondolását ajánlotta figyelmünkbe bibliai és gyakorlati példákkal alátámasztva:

1. Hogyan fogalmazzuk meg a kritikát? A Példabeszédek könyve alapján, őszintén elmondani és azt szeretetben elfogadni, építő dolog. Többet ér a türelmes, mint aki várost hódít, a higgadt válasz elhárítja a haragot. Az indulatok szabadjára engedése helyett meg kell tanulnunk beszélni ítélkezés nélkül. Az ítélkezés és az intés más következményekkel jár. Építeni a másikat pozitív, előre mozdító cselekedet. A bölcsek nyelve gyógyít. A biblia biztat arra, hogy mondjuk ki a problémát, de nagy jelentőséggel bír a megfontolt beszéd és a jó időzítés.

2. Hogyan fogadjuk a kritikát? Ez soha nem könnyű. A Példabeszédek könyve szerint a bölcs ember örül, ha a másik inti. A szelíd szó a csökönyösséget is megtöri. Mire kell figyelni? Kritikára rossz válasz a passzivitás és az agresszivitás. Mindkettő olaj a tűzre. Jó megoldás az én-közlés, tény közlés. De berögzült módszereken nehéz változtatni. Nem ezt láttuk, nem ezt vártuk, idegesek vagyunk, nem érezzük jogosnak, ami történt. Nem törvényszerű, hogy agresszivitásba vagy passzivitásba torkolljon a beszélgetés. Lehet, hogy segítség, ha későbbre halasztjuk, térjünk vissza a témára újra, amikor már higgadtan tudunk beszélni róla.

3. Hogyan kérünk bocsánatot? Gyakran a ne haragudj, bocsánat, bocsi könnyen, nem szívből jövő szavak. Nincsenek egyensúlyban a sérüléssel, amelyet okoztunk. Át kell éreznünk a másik fájdalmát, őszintén meg kell vallanunk és bánnunk azt, amivel megbántottuk társunkat. Nem várhatjuk el automatikusan a megbocsátást, inkább kérdezzük meg, hogy meg tud-e bocsátani. 

4. Megbocsátani nem egyszerű. Jogos követelést kell elengednünk, miközben szenvedünk az elkövetett bántás miatt. Legtöbb esetben a megbocsátás intéssel együtt jár. Ki kell fejeznünk érzéseinket, lelkiállapotunkat, az átélt traumát ahhoz, hogy szívünk mélyén is békességre leljünk. Ha kötelesség szinten, elvárások teljesítéseként mondjuk ki a megbocsátó szavakat. Később, egy újabb probléma esetén keserűség, neheztelés ébredhet bennünk.

Hogyan építhetjük kapcsolatainkat? 

  • Érdeklődéssel fordulunk társunk felé
  • Előítélet nélkül, pozitívan fogadjuk megnyilvánulásait
  • Aktív kérdéseket teszünk fel, ami segít az érzelmek, nehézségek megfogalmazásában, kimondásában
  • Beszélünk magunkról, az életünk nyitott könyv társunk előtt
  • Kérdés esetén adunk tanácsot, elmondjuk, mit tennénk az ő helyében

Mind az 5 lépés szükséges ahhoz, hogy kapcsolataink bensőségesebbé, kiegyensúlyozottabbá váljanak.

Végül, nem feledkezhetünk meg legnagyobb, kimeríthetetlen erőforrásunkról. Mennyei Atyánk elküldte Szentlelkét, aki formál minket és társunkat egyaránt. A hétvége többi részén bőven adatott lehetőség a közösség építésére. Plenáris beszélgetés során elemeztük a különböző konfliktuskezelési szokásokat, tanítást hallgattunk meg a megoldhatatlan problémák kezeléséről, mérlegeltük azokat az ajándékokat, amelyeket az Ige által kaphatunk a felmerülő konfliktusok megoldására. Legnagyobb reménységünk az, hogy Isten formál, alakít bennünket. Aki elkezdte bennünk a jó munkát, véghez is viszi azt Krisztus Jézus napjára.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

30 éve építkezünk…

30 éve építkezünk…

Az ország első, Wesselényi utcai, idén immár 137 éves baptista imaháza 1994-ben került vissza az egyház tulajdonába. Azóta folyamatosan megújul, idén – újra – a tető van soron. Az épületet rendkívül megviselték az állami tulajdonban […]

Tartalom megosztása
Gyülekezeti Imakéthét 2024

Gyülekezeti Imakéthét 2024

Gyülekezetünk január 8. és 21. között ima- és böjtheteket tart, új, a korábbi imahetektől eltérő formában. Idén minden reggel egy-egy rövid videóüzenettel bátorítunk és hívunk a közös imádkozásra. Ezek az igei üzeneteket kora reggelente a […]

Tartalom megosztása
Célba értek cipősdobozaink

Célba értek cipősdobozaink

A gyülekezet által készített karácsonyi ajándék cipősdobozokkal december 27-én délután érkezett segítőivel Kiskunmajsára Szilágyi Kornél, az Út a Reményhez Alapítvány igazgatója. Az ünnepi alkalom karácsonyi énekek éneklésével kezdődött, majd karácsonyi üzenet hangzott el Jézus Krisztus születéséről, az […]

Tartalom megosztása