Fiatal házasok hétvégéje

Fiatal házasok hétvégéje

2023. április utolsó hétvégéjét a fiatal házasok nagy részével egy kapcsolatépítő hétvégén tölthettük együtt. Gyülekezetünkben már több éve havi rendszeres, a párkapcsolat építésével foglalkozó találkozásokat szervezünk jegyesek és fiatal házasok számára annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, teherbíró, stabil családokká formálódjanak.

A mostani hétvége témája a konfliktuskezelés volt.

Szombat délelőtt Fűtő Róbert lelkipásztor szolgált közöttünk, aki a Szeretet himnusz segítségével mutatta be azokat a gyakorlatban is megvalósítható lehetőségeket, amelyek segítségünkre lehetnek a mindennapok küzdelmei között. Négy alapvető kérdés átgondolását ajánlotta figyelmünkbe bibliai és gyakorlati példákkal alátámasztva:

1. Hogyan fogalmazzuk meg a kritikát? A Példabeszédek könyve alapján, őszintén elmondani és azt szeretetben elfogadni, építő dolog. Többet ér a türelmes, mint aki várost hódít, a higgadt válasz elhárítja a haragot. Az indulatok szabadjára engedése helyett meg kell tanulnunk beszélni ítélkezés nélkül. Az ítélkezés és az intés más következményekkel jár. Építeni a másikat pozitív, előre mozdító cselekedet. A bölcsek nyelve gyógyít. A biblia biztat arra, hogy mondjuk ki a problémát, de nagy jelentőséggel bír a megfontolt beszéd és a jó időzítés.

2. Hogyan fogadjuk a kritikát? Ez soha nem könnyű. A Példabeszédek könyve szerint a bölcs ember örül, ha a másik inti. A szelíd szó a csökönyösséget is megtöri. Mire kell figyelni? Kritikára rossz válasz a passzivitás és az agresszivitás. Mindkettő olaj a tűzre. Jó megoldás az én-közlés, tény közlés. De berögzült módszereken nehéz változtatni. Nem ezt láttuk, nem ezt vártuk, idegesek vagyunk, nem érezzük jogosnak, ami történt. Nem törvényszerű, hogy agresszivitásba vagy passzivitásba torkolljon a beszélgetés. Lehet, hogy segítség, ha későbbre halasztjuk, térjünk vissza a témára újra, amikor már higgadtan tudunk beszélni róla.

3. Hogyan kérünk bocsánatot? Gyakran a ne haragudj, bocsánat, bocsi könnyen, nem szívből jövő szavak. Nincsenek egyensúlyban a sérüléssel, amelyet okoztunk. Át kell éreznünk a másik fájdalmát, őszintén meg kell vallanunk és bánnunk azt, amivel megbántottuk társunkat. Nem várhatjuk el automatikusan a megbocsátást, inkább kérdezzük meg, hogy meg tud-e bocsátani. 

4. Megbocsátani nem egyszerű. Jogos követelést kell elengednünk, miközben szenvedünk az elkövetett bántás miatt. Legtöbb esetben a megbocsátás intéssel együtt jár. Ki kell fejeznünk érzéseinket, lelkiállapotunkat, az átélt traumát ahhoz, hogy szívünk mélyén is békességre leljünk. Ha kötelesség szinten, elvárások teljesítéseként mondjuk ki a megbocsátó szavakat. Később, egy újabb probléma esetén keserűség, neheztelés ébredhet bennünk.

Hogyan építhetjük kapcsolatainkat? 

  • Érdeklődéssel fordulunk társunk felé
  • Előítélet nélkül, pozitívan fogadjuk megnyilvánulásait
  • Aktív kérdéseket teszünk fel, ami segít az érzelmek, nehézségek megfogalmazásában, kimondásában
  • Beszélünk magunkról, az életünk nyitott könyv társunk előtt
  • Kérdés esetén adunk tanácsot, elmondjuk, mit tennénk az ő helyében

Mind az 5 lépés szükséges ahhoz, hogy kapcsolataink bensőségesebbé, kiegyensúlyozottabbá váljanak.

Végül, nem feledkezhetünk meg legnagyobb, kimeríthetetlen erőforrásunkról. Mennyei Atyánk elküldte Szentlelkét, aki formál minket és társunkat egyaránt. A hétvége többi részén bőven adatott lehetőség a közösség építésére. Plenáris beszélgetés során elemeztük a különböző konfliktuskezelési szokásokat, tanítást hallgattunk meg a megoldhatatlan problémák kezeléséről, mérlegeltük azokat az ajándékokat, amelyeket az Ige által kaphatunk a felmerülő konfliktusok megoldására. Legnagyobb reménységünk az, hogy Isten formál, alakít bennünket. Aki elkezdte bennünk a jó munkát, véghez is viszi azt Krisztus Jézus napjára.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Balatonszabadi táborhelyünk

Balatonszabadi táborhelyünk

Gyülekezetünk 2020 nyarán döntött úgy, hogy szeretne egy saját táborhelyet vásárolni, ahol tarthatjuk nyári gyermektáborainkat, és kisebb létszámú lelkigyakorlatos alkalmainkat. A gazdasági nehézségek ellenére két év alatt 25 millió forint adomány gyűlt össze a célra. […]

Tartalom megosztása
70 év

70 év

1953. Pünkösd. Akkor a középiskolában minden reggel a Szabad Nép – rádión beolvasott – vezércikke meghallgatásával kezdődött meg a tanítás. Hit, Jézus neve vagy gyülekezet említése szóba sem jöhetett. De odahaza diakónus édesapám minden este […]

Tartalom megosztása
Szimfonikus istentisztelet 2023 [galéria]

Szimfonikus istentisztelet 2023 [galéria]

Jubileumi, a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet megalakulásának ünnepi évét nyitó Szimfonikus istentiszteletünkről korábban már beszámoltunk. Ahogy a korábbi zenés áhítatoknál is, hamarosan érkeznek a videók. Addig is néhány képpel ismét felelevenítjük az alkalmat. Galéria Tartalom megosztása

Tartalom megosztása