Március 23. – Tartsunk személyes és közösségi bűnbánatot

Március 23. – Tartsunk személyes és közösségi bűnbánatot

Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. (Mt 7:21.)

Kedves Testvéreim!

A töviskorona mellé egy másik koronát is szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A végső hatalom koronája ez. Ez a korona csillog-villog, de tele van vérfolttal.

Isten az embernek hatalmat adott a teremtett világ felett, de ősszüleink nem elégedtek meg ezzel. A végső hatalmat akarták, hogy semmi ne korlátozza őket. Miért ne ehetnének arról a fáról, amire Isten azt mondta, hogy „Ne tedd!” Miért ne? És az első emberpár ezzel a cselekedettel a saját fejére tette a végső hatalom koronáját. Lett is következménye. Először saját magukkal kerültek bajba. „Hogy nézünk ki?” Aztán jött a vádaskodás, a gyerekeik pedig már gyilkoltak, és azóta ez így megy évezredek óta. „A történelem az ember hatalomért vívott harca.” Ateista történelemtanáromnak végül is igaza volt, amikor az első óráján így definiálta nekünk a tantárgyát. Fontos látnunk, hogy nem az Istentől kapott, meghatározott dolgokra vonatkozó hatalom gyakorlásával van a baj, hanem azzal, hogy az ember önmaga és mások istenévé tette meg magát, és ez részben sikerült is.

De ez ugye, nem rólunk szól! Amikor egy hívő ember megtér, a végső hatalom koronáját a saját fejéről visszateszi Isten „fejére”. És nem is akar istent játszani többé.

  • Mondjuk, azért azt meg kellene értenie a feleségemnek, hogy speciel ebben a kérdésben fehéren-feketén nekem van igazam.
  • Ezektől a könnyed románcoktól érzelmileg gazdagabb leszek, amit egyrészt ebben a helyzetben én megérdemlek, másrészt, végül is, így indirekt módon a férjemnek is hasznára válik.
  • A múltkor az ifiben ő is azt csinálta. Akkor nekem miért ne lehetne? Nem vagyok rosszabb hívő, mint ő. Ha neki lehet, nekem miért ne lehetne?
  • Nem hiszem, hogy Isten pont azzal foglalkozna, hogy én milyen weboldalakat nézegetek. Nekem tudnom kell, hogy akiket mentorálok, milyen kísértéseknek vannak kitéve.
  • Az énekíró is megmondta: „Amint vagyok, úgy jövök.” Tudjátok, én már ilyen vagyok, fogadjatok el ilyennek.
  • Igen, Jézus ugyan azt mondta, hogy bocsássatok meg egymásnak, de azt ő is biztos tudja, hogy vannak kivételek, mint amilyen az én esetem is.
  • Tanulom Jézustól az alázatosságot, de ő is korbácsot ragadott és rendet tett ott, ahol rosszul mentek a dolgok! És manapság annyi helyen van ez így…

Mikor vesszük észre, hogy kis játékainkban Isten egyszer csak megállíthat? Hogy nem elég, ha azt mondogatom, hogy „Uram, uram!” és közben a magam titkos útját járom? Tudjuk, hogy erre mondta Jézus, hogy az ilyenek nem jutnak be a mennyek országba?

Az egész hírolvasó világ gyászolja azokat, akik a koronavírusban meghaltak. Világszerte körülbelül 15 000 ember. De az érdekes módon már nem fér bele a hírekbe, mert minket közvetlenül nem érint, hogy az afrikai sáskajárás a világ lakossága tíz százalékának a megélhetését fenyegeti.

Ebben a böjti időszakban tartsunk személyes és közösségi bűnbánatot azért, hogy visszacsempésztük a fejünkre a végső hatalom koronáját. Csendesedjünk el, és vegyük sorra aktuális ügyeinket, kapcsolatainkat. Hogy néz ki egy helyzet, ha a mi fejünkön van ez a korona, és hogy néz ki akkor, ha Istennek adjuk ezt vissza?

Herjeczki Kornél

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Április 27. – Az Úr mellettünk áll

Április 27. – Az Úr mellettünk áll

„…az ÚR Józseffel volt!” (1Móz 39:2, 21, 23) Ezeket a gondolatokat egy kedves barátom írta, amikor beteg gyermekük született és vívódott lelkében a kérdéseivel: Mikor hangzottak el ezek a szavak? Amikor Józsefet próbák, nyomorúságok szenvedések […]

Tartalom megosztása
Április 21. – Nekünk készíti a helyet

Április 21. – Nekünk készíti a helyet

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, […]

Tartalom megosztása
Április 20. – Nem csupán egy tanács

Április 20. – Nem csupán egy tanács

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. (Jn 14:1) Jézus Krisztus biztatásának – ne nyugtalankodjatok – nagyon gazdag a jelentéstartalma, többféleképpen fordítható: Ne legyetek szomorúak, ne engedjétek, hogy összezavarodjanak a gondolataitok, ne […]

Tartalom megosztása