Karácsony hősei

Karácsony hősei

A bibliaolvasó emberek bizonyára jól ismerik a karácsonyi eseményeket. Sokan kisgyermekkorunk óta halljuk, olvassuk, szeretjük ezeket a történeteket. Mégis megtörténhet az a csoda, hogy új üzenetet, gondolatot rejtenek a régi sorok. Advent első napjainak az is üzenete, hogy a karácsonyi történet főszereplői – a pozitív hősök – engedelmes emberek voltak.

Máriát teljesen váratlanul érte az angyali üzenet. Más tervei voltak, talán esküvőt szervezett, talán vőlegényével a közös otthon berendezését tervezte,  nem szerepelt tervei között egy különleges gyermek különleges fogadása. Az angyal látogatásakor mégis kimondta: „legyen a te beszéded szerint”. És várta Jézust. Nem kellett böngésznie az utónévkönyveket – ha esetleg lettek volna –, nem kellett gondolkodnia, melyik név hangzik legjobban.
József, amikor értesült a megdöbbentő eseményről, mivel igaz ember volt, el akarta bocsátani Máriát. Az angyal tanácsára mégis elveszi feleségül, vállalva vele a sorsközösséget, a különleges gyermeket, kívülállók számára a félreértés, a meggyanúsítás lehetőségét.

Ugyanezt az engedelmességet láthatjuk a lakóhely kiválasztásánál is. József és a bölcsek is készek új útvonaltervet alkalmazni, változtatni, ha Isten szól.

Nem csak a karácsonyi történetben, de számos bibliai hős életében megtalálhatjuk az engedelmességet annak gyümölcsével együtt.

Manapság nem divat engedelmeskedni. Tudjuk, mit akarunk, mi a jó nekünk. Önérzetesebbek vagyunk annál, hogy bárkire hallgatnánk, azoknak a szava sem tekintély sok esetben, akik szeretnek minket, felelősek értünk.

Lehet, hogy advent idején mérlegre kell tenni engedelmességünket is. Vannak olyan elképzeléseink, elveink, akaratunk, amit Isten szavára sem vagyunk hajlandóak módosítani? Meghalljuk-e azokat az isteni felhívásokat, kéréseket, amelyek felénk irányulnak? Hajlandóak vagyunk-e igazodni, engedelmeskedni akkor is, ha eltérnek ezek a saját elképzeléseinktől?

Jó lenne szívből igennel válaszolni ezekre a kérdésekre.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

A Gyülekezeti hétvége és a háború

A Gyülekezeti hétvége és a háború

Szabad-e jó lelkiismerettel élvezni a gyülekezeti hétvége örömeit, áldását – amire készülünk október közepén –, miközben tudjuk, hogy nem is olyan messze tőlünk, a frontvonalon olyan fiatalemberek lőnek egymásra és halnak meg egymás kezétől, akik, […]

Tartalom megosztása
Pünkösd

Pünkösd

Minden évben nagy örömmel adunk hálát Pünkösdkor is a Szent Lélek ajándékáért. Isten szívesen és örömmel ajándékozza meg gyermekeit saját lelkével, természetével. Ő teremtett minket, ezért jól tudja, hogy egyedül, önmagunkban képtelenek lennénk a tiszta, […]

Tartalom megosztása
A szabad élet ünnepe

A szabad élet ünnepe

Húsvét az élet, a feltámadás, a szabadság ünnepe. Jézus Krisztus feltámadása elhozta a félelemtől való szabadságot. Nincs olyan mélység a halálban, amiből ő ne tudna megszabadítani: Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő […]

Tartalom megosztása