Egy olimpiai történet

Egy olimpiai történet

Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el. (Ézs 40:29-31)

Párizsban történt, az Olimpián, de nem a mostanin, hanem az éppen 100 évvel ezelőttin, egy szép vasárnapon: a férfi 100 méteres síkfutás toronymagas esélyese visszavonta a nevezését. 

És vasárnap reggel, ahelyett hogy a az olimpiai stadion felé vette volna az irányt, lévén skót és lévén elkötelezett keresztény, elment a városközpontban lévő Skót presbiteriánus kápolnába. Történetesen ő is prédikált, Ézsaiás próféta könyvéből a fenti ige alapján.

A történet Eric Liddelről szól, akinek a neve ha sokaknak nem is cseng ismerősen, az ő történetét is feldolgozó film, a Tűzszekerek, de legalábbis annak híres zenéje bizonyára igen. 

Amikor Eric Liddel visszalépett, aznap vasárnap még nem tudta, hogy egy csapattársát nagyon megérintette az a kitartó, elkötelezett megnyilvánulás, amely lelkiismereti okok miatt megakadályozta őt abban hogy keresztényként vasárnap versenyezzen. Annak ellenére hogy a brit olimpiai bizottságnak az elnöke és maga a walesi herceg is személyesen arra kérte hogy induljon el, kitartott a döntése mellett. Ezért ez a csapattárs, Lord Andrew Lindsey átadta az indulás jogát a csütörtöki versenyszámban, amelyben ő indult volna. Isten gondot viselt arra, hogy Erik Liddel világcsúccsal megnyerje az aranyérmet. Évekkel később pedig így tett erről bizonyságot:

Csodálatos élmény volt versenyezni az olimpiai játékokon is hazahozni az aranyérmet de már kora ifjúkorom óta a szemem előtt egy másik díj lebeg. Tudjátok , mindegyikünk egy sokkal jelentősebb versenyben van bármelyiknél mint amiben én futottam Párizsban.  És ez a verseny akkor én majd véget amikor az Isten maga nyújtja át a díjakat.

A skót misszionárius-olimpikon akkori alapigéje talán nem is annyira fizikális fáradtságról szól, bár bizonyos mértékben bizonyára arról is. De talán sokkal jobban a a lelki megfáradtságról, lelki teherről – legyen az akár családi, akár munkahelyi, akár személyes teher, – melyet sokan viseltek akkor is és viselünk sokan ma is. Története pedig arról: bízzunk abban az Úrban, aki az erőnket megújítja!

Szabó Kornél

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Verseny a hervadhatatlan koszorúért 

Verseny a hervadhatatlan koszorúért 

Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmegtartóztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig […]

Tartalom megosztása
Gyermektáborunkról

Gyermektáborunkról

Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő az életét adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért. Akinek pedig világi javai vannak, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a […]

Tartalom megosztása
Pihenés? Nyugalom?

Pihenés? Nyugalom?

Már a Biblia első lapjain, a teremtéstörténetben is olvashatunk a pihenés időszerűségéről. Teremtő Istenünk hat nap alkotó munka után megpihent, megáldotta és megszentelte a hetediket. Időnként talán úgy gondoljuk, hogy az ő munkája esetében ez […]

Tartalom megosztása