6 tipp: Hogyan vezessünk kiscsoportot COVID–19 időkben?

6 tipp: Hogyan vezessünk kiscsoportot COVID–19 időkben?

Egy háziközösség vezetése és egybentartása békeidőben is komoly kihívást jelenthet, a kijárási korlátozások majdhogynem ellehetetlenítették a közösség megélésének ezt a formáját – első ránézésre legalábbis.

A modern technika viszont az élet ezen területén is segítségünkre lehet az ínséges időkben, de hiba lenne azt gondolni, hogy a korábban működő formák és keretek egy az egyben átültethetőek a digitális térbe. A csoportvezetők szolgálata és munkája – amit közvetlenül a testvériség életébe fektetnek be – nagyban segíti a gyülekezet előrehaladását! A jelen helyzetben bojtárok lettek ők, a pásztorlás segítői.

Nekik, és persze a résztvevőknek segít a Barnabás csoport által készített anyag, amit szövegesen közlünk most, a gyakorlati ötletek előtt viszont hadd hangozzon el az ilyen típusú összejövetelek fő célja, ami független mind a formától, mind a találkozás helyétől, fizika/virtuális mivoltától.

Egy kiscsoportnak most még inkább érvényesülhet az a fő célja, hogy védőháló legyen az emberek számára. Amikor az emberek még vasárnap sem tudnak találkozni, közösségbe menni, akkor a magányos emberek még magányosabbá válhatnak, ebben a korlátozott időben. Őket meg kell keresnünk és felemelni, bevonni valahogyan. Keressük őket!

A másik fő célja a kiscsoportoknak a közösségi kapcsolatok erősödése. Ezek a csoportok most olyanok tudnak lenni, mint egy pohár víz a sivatagban. Most még inkább fontos. Ha ezek a csoportok működnek, annak jó hatása lesz a nagyobb közösségre is! Az a tapasztalatunk, hogy többen csatlakoznak most a csoportokhoz, és gyakrabban „találkoznak” ezek a közösségek.

Talán a legfontosabb cél viszont a körülményektől és a találkozás mikéntjétől függetlenül is az, hogy egymás hite által erősödhetünk és növekedhetünk. Legyen Jézus a csoportjaink középpontjában!

Most, hogy körbejártuk a fő célokat és tiszta, hogy miért tartjuk ezeket az alkalmakat, következzenek a gyakorlati jótanácsok, amik a hogyan kérdésre adhatnak válaszokat.

  1. Legyen kompakt az alkalom. Amit előre megbeszéltek, hogy mikor kezdődik, és mikor végződik, azt próbáljátok betartani. Akkor is, ha még úgy érzed sok érték van a levegőben. Egyrészt az lecsapódhat a saját belső szobánkban is, szavak nélkül. Másrészt maradhat a következő alkalomra. Mindenki az otthonában van, lehet, hogy a családjával, egy napi ritmusban, időbeosztásban, sok esetben feszítettebb az élet, mint korábban. Fontos a tervezhetőség.
  2. Családosoknak hasznos lehet a bontott alkalom. A gyerekfelügyelet miatt praktikus lehet szétbontani a csoportot két részre. Először mondjuk találkoznak az asszonyok, utána a férfiak 1-1 órában.
  3. Legyen egy alkalom levezető. Ahogy a valós csoportokban, itt is szükség van egy vezetőre, aki segít, hogy jó mederben folyjon az alkalom.
  4. Az online beszélgetéseknél az a tapasztalat, hogy 4-5 főnél több emberrel nem tud működni a beszélgetés. Érdemes kisebb csapatokra oszolni, ha nagy a csoport. Az elején egy közös téma felvezetés és utána kisebb csapatok. Így még többen belekóstolhatnak a csapat vezetésbe. A csapatokat minden alkalommal érdemes keverni, hogy ne ugyanazok kerüljenek össze hétről hétre.
  5. Nem kell “nagy durranás”. Krisztus a legegyszerűbb szituációkban, beszélgetésekben is meg tud jelenni. Néha csak egy kivel-mi van kör is elég, a végén imádsággal, és az emberek azt érzik utána, hogy “igen, ez most annyira jó volt”. Következő héten lehet egy igét is tanulmányozni, vagy aztán egy témáról beszélgetni. Ne érezz bűntudatot, ha valamilyen klasszikus elem nem került bele az alkalomba, légy szabad, lesz következő találkozó.
  6. Fogadd el, hogy végesek vagyunk. Ez a helyzet még jobban kihozza, hogy nem vagyunk mindenhatóak. Teremtményi voltunkból fakadóan nem tudunk mindent kézben tartani. Biztos lesz hiányérzetünk, de Isten a természetfeletti munkája által ezeket kitöltheti. Imádkozzunk a csoport tagjaiért.

Egy kis technikai támogatás: A ZOOM-nak érdemes a fizetős verzióját használni. Jó lehet még a Messenger, a Viber, Hangouts és a Teams is.

A Wesselényi utcai Gyülekezetben működő kiscsoportokról a Kapcsolódj be! oldalunkra való kattintással érhető el több információ, köszönjük az anyagot és tippeket a Barnabás csoportnak!

Az eredeti tartalom elérhető az alábbi képre kattintva:

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Jótékonysági koncert  – gyülekezetünkért

Jótékonysági koncert  – gyülekezetünkért

A Vox Nova Baptista Férfikar jótékonysági koncertet tart április 27-én, szombaton, 17 órakor a Wesselényi utcai Baptista Imaházban. A koncerten klasszikus egyházi kórusművek, evangéliumi énekfeldolgozások hangzanak el. A belépés ingyenes, önkéntes adakozással az épület tetőhéjazat-cseréjét lehet támogatni. […]

Tartalom megosztása
30 éve építkezünk…

30 éve építkezünk…

Az ország első, Wesselényi utcai, idén immár 137 éves baptista imaháza 1994-ben került vissza az egyház tulajdonába. Azóta folyamatosan megújul, idén – újra – a tető van soron. Az épületet rendkívül megviselték az állami tulajdonban […]

Tartalom megosztása
Gyülekezeti Imakéthét 2024

Gyülekezeti Imakéthét 2024

Gyülekezetünk január 8. és 21. között ima- és böjtheteket tart, új, a korábbi imahetektől eltérő formában. Idén minden reggel egy-egy rövid videóüzenettel bátorítunk és hívunk a közös imádkozásra. Ezek az igei üzeneteket kora reggelente a […]

Tartalom megosztása