Békesség

Békesség

Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen! (Jn 14:27)

Az elmúlt időszakban, karácsony környékén nagyon sokszor fejeztük ki jókívánságainkat  egymásnak, és a szezon még csak most ér véget: a napokban még szilveszter és újév kapcsán gondolkodhatunk, hogy pontosan hogyan és meddig köszöntsük egymást, kívánjunk eredményekben gazdag új évet. A karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatban is felmerül, hogy mi az igazán illő módja a köszöntéseknek, amivel minden hovatartozású felebarátunkat ugyanolyan szeretettel köszönthetünk. Megfigyeléseim alapján egyelőre a legtöbbször békés-, békés boldog- és békés áldott ünnepeket kívánunk.

A sok köszöntés közepette azon gondolkodtam, hogy milyen lenne egy fordított év: amikor ez a tíz nap lenne a nem békés, a többi 355 pedig békés lenne. Függetlenül attól, hogy kinek mennyire sikerült valóban békésre az ünnepek alatti és közti időszak, eláldoznánk-e ezt a tíz napot harmincötször ennyi nyugalomért cserében?

Azt látom a környezetemben, az interneten, lassan mindenhol, hogy a világ kezd rájönni, hogy mekkora szükség van a békére. Nagyon sokan elkezdték a békét megkonstruálni: légzőgyakorlatokkal, sétálással, mindfullness-szel, meditációval próbálkozik boldog-boldogtalan. Látjuk azt, hogy az emberiség elkezdett dolgozni azért, hogy béke legyen – legalább belül, hogyha már azt, ami kívül van, nem tudjuk kontrollálni.

Jézus ebben az ígében mégis azt mondja a tanítványoknak, hogy Ő nem azt a békességet adja, amit a világ – és persze gondolhatunk arra némileg lenézően, hogy a világ önmagából kisajtolt belső békessége ezek szerint nem az igazi, de azzal nem jutnánk messzire. Inkább közelítsünk abból az irányból, hogy biztosan el tudunk jutni egy szintre a saját magunk megnyugtatásában. El tudunk jutni valameddig türelmünk megőrzésében, a fogunk összeszorításában, a nagy levegők vételében és a tízig számolásban. Még az is lehet, hogy számolásban tovább is, lehet, hogy van, aki Szenteste óta folyamatosan számol.

De a békesség, amit Jézus ad, teljesen más. Ő minket változtat meg. Ő a gondolatainkat cseréli ki. Az Ő békéje minden egyes viharnál erősebb, minden bizonytalanságnál stabilabb, minden kérdőjelnél nagyobb felkiáltójel. És amikor a vers második felében elhangzik a felhívás, hogy „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen”, mi meg a magunk erejéből megpróbáljuk ezt kivitelezni – az egy ilyen visszaszámolós, lélegzet visszafojtós, fog-összeszorítós békével nem fog menni. Mert nyugtalankodni fogunk, csüggedni fogunk és elegünk lesz. Viszont amikor az Ő békessége, az általa belénk plántált békesség átveszi az irányítást, akkor 2022 lehet az év, amiben békében vagyunk – akkor is, ha nem hagynak békén – és tudunk nem csüggedni és nem nyugtalankodni: bármi is történik körülöttünk, a családunkban, a városunkban, az országunkban, a világon. Még akkor is, hogyha közelít egy aszteroida. Tudunk békében maradni és nem csüggedni, azért, mert ez a mindenek felett való békesség terem meg bennünk.

Kübler Dániel

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd

Pünkösd

Minden évben nagy örömmel adunk hálát Pünkösdkor is a Szent Lélek ajándékáért. Isten szívesen és örömmel ajándékozza meg gyermekeit saját lelkével, természetével. Ő teremtett minket, ezért jól tudja, hogy egyedül, önmagunkban képtelenek lennénk a tiszta, […]

Tartalom megosztása
A szabad élet ünnepe

A szabad élet ünnepe

Húsvét az élet, a feltámadás, a szabadság ünnepe. Jézus Krisztus feltámadása elhozta a félelemtől való szabadságot. Nincs olyan mélység a halálban, amiből ő ne tudna megszabadítani: Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő […]

Tartalom megosztása
Virágvasárnap

Virágvasárnap

Miként lehet úgy ünnepelni Jézus Krisztus bevonulását Jeruzsálembe, hogy közben tudjuk, pár nap múlva milyen szomorú események történtek meg vele? Miként lehet úgy ünnepelni, hogy közben tudjuk, nagyon rossz dolgok történnek most is a világunkban. […]

Tartalom megosztása