Elveszett éden – festményprédikáció

Elveszett éden – festményprédikáció

Ismét inspiráló bibliaóra a Wessiben! Februári alkalmunkon az első emberpárról és végzetes tettükről lesz szó, bőséges képanyaggal illusztrálva.

A bibliai elbeszélés szerint Isten megteremtette Ádámot és Évát, az első férfit és az első nőt. Az Éden kertjébe helyezte őket, és egyetlen feltételt írt elő, megtiltotta, hogy egyenek a jó és rossz tudása fájának gyümölcséből. A kígyó megkísértette Évát, aki evett a tiltott fa gyümölcséből, amit megosztott Ádámmal is, és azonnal szégyellték meztelenségüket. Majd Isten száműzte Ádámot és Évát az Édenkertből. Ádámot verejtékes munkára ítélte, hogy megszerezze azt, amire szüksége van, Évát pedig arra ítélte, hogy fájdalommal szüljön és alárendelt legyen egész életében. Kerubokat helyezett el a kert bejáratának őrzésére, hogy Ádám és Éva ne térhessen vissza a kertbe és ne ehessen az élet fájáról.

Röviden ennyi az ember tragédiája – a miénk is – és már csak a kérdéseink maradnak. Isten miért adott az embernek szabad akaratot? Tudta, hogy el fog bukni? Miért nem őriztette úgy a tudás fáját, mint később az élet fáját? Ki tehet a bűnbeesésről? Milyen gyümölcs volt a tudás fáján? Mi a helyes kifejezés eredendő bűn, eredeti bűn vagy áteredő bűn? Van-e feloldása az átoknak? Van-e visszaút az Éden-kertbe?

Ezen a festményprédikáción – többek között – ezeknek a kérdéseknek is nyomába eredünk évezrednyi képzőművészeti alkotás által.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. február 24-én, csütörtökön este 6 órakor.

Élő és online alkalom.

Az alkalomról az élő közvetítés és a festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Agnus Dei – festményprédikáció

Agnus Dei – festményprédikáció

Idei negyedik alkalmunkon Isten Bárányát helyezzük a középpontba. Inspiráló művészettörténeti-teológiai utunk ezúttal a híres genti oltártól indul. Jézus Krisztust Keresztelő János nevezi Isten bárányának, a keresztáldozatra utalva. Ahogyan előképe, a húsvéti bárány, vérével menti meg […]

Tartalom megosztása
Gyilkos indulatok – festményprédikáció

Gyilkos indulatok – festményprédikáció

Foytatódnak az inspiráló bibliaórák a Wessiben! Idei harmadik alkalmunkon az első testvérpárról és egyikük végzetes tettéről lesz szó. A Biblia első elbeszéléseinek egyikében – a Genezis negyedik fejezetében – Káinról beszél, aki megöl egy másik […]

Tartalom megosztása
2022. 03. 05. – Kreatív istentisztelet

2022. 03. 05. – Kreatív istentisztelet

Ismét kreatív istentisztelet a Wessiben a böjti időszak kezdetén. Pablo Picasso A vak ember étele című festménye és egy idézet inspirálja a Crescendo mozgalom nagyböjti kreatív istentisztelét: „A böjt egyfajta józan mámor. Mámor, azaz eksztatikus […]

Tartalom megosztása