Elveszett éden – festményprédikáció

Elveszett éden – festményprédikáció

Ismét inspiráló bibliaóra a Wessiben! Februári alkalmunkon az első emberpárról és végzetes tettükről lesz szó, bőséges képanyaggal illusztrálva.

A bibliai elbeszélés szerint Isten megteremtette Ádámot és Évát, az első férfit és az első nőt. Az Éden kertjébe helyezte őket, és egyetlen feltételt írt elő, megtiltotta, hogy egyenek a jó és rossz tudása fájának gyümölcséből. A kígyó megkísértette Évát, aki evett a tiltott fa gyümölcséből, amit megosztott Ádámmal is, és azonnal szégyellték meztelenségüket. Majd Isten száműzte Ádámot és Évát az Édenkertből. Ádámot verejtékes munkára ítélte, hogy megszerezze azt, amire szüksége van, Évát pedig arra ítélte, hogy fájdalommal szüljön és alárendelt legyen egész életében. Kerubokat helyezett el a kert bejáratának őrzésére, hogy Ádám és Éva ne térhessen vissza a kertbe és ne ehessen az élet fájáról.

Röviden ennyi az ember tragédiája – a miénk is – és már csak a kérdéseink maradnak. Isten miért adott az embernek szabad akaratot? Tudta, hogy el fog bukni? Miért nem őriztette úgy a tudás fáját, mint később az élet fáját? Ki tehet a bűnbeesésről? Milyen gyümölcs volt a tudás fáján? Mi a helyes kifejezés eredendő bűn, eredeti bűn vagy áteredő bűn? Van-e feloldása az átoknak? Van-e visszaút az Éden-kertbe?

Ezen a festményprédikáción – többek között – ezeknek a kérdéseknek is nyomába eredünk évezrednyi képzőművészeti alkotás által.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. február 24-én, csütörtökön este 6 órakor.

Élő és online alkalom.

Az alkalomról az élő közvetítés és a festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Gyülekezeti imahét 2023

Gyülekezeti imahét 2023

Gyülekezetünk imahetét ebben az évben január 9-ikétől, hétfőtől péntekig tartjuk. Imatémáink naponként a következők lesznek: Egyéni életünk; Családi élet, házasság; Gyülekezet, Testvéri kapcsolatok; Országunk és vezetői; Megtérők, misszió, missziós szervezetek. Az imaalkalmak 18 órakor kezdődnek […]

Tartalom megosztása
Ökumenikus imahét 2023

Ökumenikus imahét 2023

Ebben az évben január 15-én kezdődik és 25-ig tart az Ökumenikus imahét a Krisztus-­hívők egységéért. Az imahét nyitó istentisztelete 15-én, vasárnap 18 órakor a Kálvin téri református templomban lesz. Lelkészünk 19-én, csütörtökön szolgál igei gondolatokkal […]

Tartalom megosztása
2022. 09. 22. – Filmvetítés

2022. 09. 22. – Filmvetítés

Luis Buñuel: Oszlopos Simeon (Simón del desierto) – mexikói szatíra, 1965 A rendező provokatív filmjei között akad olyan, amit betiltott az egyház, és olyan is amit Vatikán a legfontosabb keresztény filmek közé emelt. Buñuelnek ez […]

Tartalom megosztása