Utunk a Kálváriára – festményprédikáció

Utunk a Kálváriára – festményprédikáció

Újra inspiráló bibliaóra a Wessiben! Idei ötödik alkalmunkon a Krisztus-keresésről  beszélünk, bőséges képanyaggal illusztrálva.

Utunk a Kálváriára (Keressétek az Urat)

Pieter Bruegel – vagy, ahogy kortársai nevezték „vicces Péter” – Út a Kálváriára című festményén csak megbecsülni lehet, hány figura látható. Az elszánt kutatók közel ötszáz embert számoltak össze.

Bruegel nem háttérként festette meg ezt a tömeget, hiszen minden egyes alaknak története van. Valahonnan jön, és valahová megy egy úton, az „Úton”. Van köztük fiatal, idős, civil és katona és van, aki hamarosan befejezi életét. Ott van a sokaságban Jézus Krisztus is, aki – bár a főhős – szinte észrevétlen, keresnünk kell. Talán ez Bruegel egyik célja a festménnyel?

A képen felfedezhető Szűz Mária és Magdalai Mária, János apostol, Cirénei Simon, spanyol katonák, egyszerű polgárok, de ott láthatjuk, ill. érzékelhetjük magát Istent is egy malom allegóriája mögé rejtve.

Már önmagában ezek a tények is izgalmassá tehetik az alkotás megismerését, de ezeknél sokkal több lélegzetelállító részletet is megismerhetünk az előadás közben.

Most első alkalommal olyan közelről nézhetjük a festményt, ahogy eddig csak kevesen láthatták, gyakorlatilag a festő legapróbb ecsetvonásait is meg lehet ismerni.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. május 26-án, csütörtökön este 6 órakor a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet előadótermében.

Élő és online alkalom

A festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.


Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Krisztus hét szava a kereszten – festményprédikáció

Krisztus hét szava a kereszten – festményprédikáció

2023-ban is folytatódik a festményprédikációk sorozata a Wessiben. Márciusi alkalmunkon a közelgő nagypéntek eseményeihez kapcsolódunk. Krisztus hét szava a kereszten: a haldokló Jézus utolsó szavai, melyeket az evangéliumok őriztek meg. Hagyományosan a rövid mondásokat „szavaknak” […]

Tartalom megosztása
Esti mesék

Esti mesék

Isten életeket megváltoztató munkájáról szól Tósoki Renáta testvérünk Esti mesék című, zenei estje. Az ő történetét elmesélő alkalom az élet és az ÉLET nagy kérdéseiről szól, különleges módon téve bizonyságot mélységekről és magasságokról, Isten munkájáról, […]

Tartalom megosztása
WESSI 150 – Szimfonikus istentisztelet

WESSI 150 – Szimfonikus istentisztelet

Különleges alkalmon vehettek részt, akik eljöttek gyülekezetünk március 5-i, jubileumi Szimfonikus istentiszteletére. Jubileumi, mert szinte napra pontosan 150 évvel ezelőtt érkezett az éppen születőfélben lévő, az egyesülés lázában égő, akkor még csak leendő Budapestre egy […]

Tartalom megosztása