Utunk a Kálváriára – festményprédikáció

Utunk a Kálváriára – festményprédikáció

Újra inspiráló bibliaóra a Wessiben! Idei ötödik alkalmunkon a Krisztus-keresésről  beszélünk, bőséges képanyaggal illusztrálva.

Utunk a Kálváriára (Keressétek az Urat)

Pieter Bruegel – vagy, ahogy kortársai nevezték „vicces Péter” – Út a Kálváriára című festményén csak megbecsülni lehet, hány figura látható. Az elszánt kutatók közel ötszáz embert számoltak össze.

Bruegel nem háttérként festette meg ezt a tömeget, hiszen minden egyes alaknak története van. Valahonnan jön, és valahová megy egy úton, az „Úton”. Van köztük fiatal, idős, civil és katona és van, aki hamarosan befejezi életét. Ott van a sokaságban Jézus Krisztus is, aki – bár a főhős – szinte észrevétlen, keresnünk kell. Talán ez Bruegel egyik célja a festménnyel?

A képen felfedezhető Szűz Mária és Magdalai Mária, János apostol, Cirénei Simon, spanyol katonák, egyszerű polgárok, de ott láthatjuk, ill. érzékelhetjük magát Istent is egy malom allegóriája mögé rejtve.

Már önmagában ezek a tények is izgalmassá tehetik az alkotás megismerését, de ezeknél sokkal több lélegzetelállító részletet is megismerhetünk az előadás közben.

Most első alkalommal olyan közelről nézhetjük a festményt, ahogy eddig csak kevesen láthatták, gyakorlatilag a festő legapróbb ecsetvonásait is meg lehet ismerni.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. május 26-án, csütörtökön este 6 órakor a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet előadótermében.

Élő és online alkalom

A festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.


Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Újra Szimfonikus istentisztelet a Wessiben!

Újra Szimfonikus istentisztelet a Wessiben!

Pandémiás és háborús időkben nem is olyan természetes, hogy ismét lehetőség adatik szimfonikus istentiszteletet megtartására. A nagy érdeklődésre tekintettel, június 26-án, vasárnap mindjárt kétszer is, 10:00 és 14:00 órától, azonos tartalommal. Ez évben a fő […]

Tartalom megosztása
Agnus Dei – festményprédikáció

Agnus Dei – festményprédikáció

Idei negyedik alkalmunkon Isten Bárányát helyezzük a középpontba. Inspiráló művészettörténeti-teológiai utunk ezúttal a híres genti oltártól indul. Jézus Krisztust Keresztelő János nevezi Isten bárányának, a keresztáldozatra utalva. Ahogyan előképe, a húsvéti bárány, vérével menti meg […]

Tartalom megosztása
Gyilkos indulatok – festményprédikáció

Gyilkos indulatok – festményprédikáció

Foytatódnak az inspiráló bibliaórák a Wessiben! Idei harmadik alkalmunkon az első testvérpárról és egyikük végzetes tettéről lesz szó. A Biblia első elbeszéléseinek egyikében – a Genezis negyedik fejezetében – Káinról beszél, aki megöl egy másik […]

Tartalom megosztása