30 éve építkezünk…

30 éve építkezünk…

Az ország első, Wesselényi utcai, idén immár 137 éves baptista imaháza 1994-ben került vissza az egyház tulajdonába. Azóta folyamatosan megújul, idén – újra – a tető van soron.

Az épületet rendkívül megviselték az állami tulajdonban töltött évtizedek. A sarokház Wesselényi utcai, imaház részét a gyülekezet rendben tartotta, de a Hársfa utcai szárny olyan romos volt, hogy életveszélyessé nyilvánították, s felmerült, hogy a leggazdaságosabb megoldás az lenne, ha lebontás után a helyén parkolót alakítanánk ki. 

E szélsőséges vélemény összekovácsolta a gyülekezet vezetőit és tagságát – hogy, ha ez a saroképület sokak áldozatával több, mint 100 éve áll ezen a helyen, a háborúban egy bombatalálat után már egyszer le akarták bontani, de mégis megmaradt, akkor bizonyára Istennek továbbra is van terve vele! A gyülekezet akkor még nem sejtette, hogy egy több évtizedes építkezésbe kezd bele. Évről évre, ahogy az anyagi és az emberi erőforrások engedték, haladt a felújítási munka, melynek során új területeket is használatba vettünk. A tetőtérben a ma 16 fiúnak szállást adó felekezetközi diákotthont, a Tirannosz ház kollégiumi szobáit alakítottuk ki, a pince kihasználatlan területéből pedig ifjúsági terem lett. 

Úgy tűnt, hogy 30 év után megszabadulva az építkezés terheitől megpihenhetünk, de nem így történt. Sajnos a 27 éve felrakott cserepek az elmúlt években töredezni kezdtek, és hullanak le a járdára. Kívülről hiába nagyon szép piros a tető, a cserepek belseje „romlott”.

A gyártó elismerte a felelősségét, hogy gyártási hiba miatt törik a cserép, és ha nem is mindet, de nagy részét garanciában cserélte. A héjazatcsere és a kapcsolódó munkálatok összköltségét a járulékos költségekkel együtt mindösszesen, a legjobb árajánlattal számítva 42,5 millió Ft-ra kalkuláltuk. A munkát ezen a nyáron el is kell végezni, mivel a lehulló cserépdarabok ma már rendkívül nagy veszélyforrást jelentenek. A gyülekezet jelentős adakozásba és felajánlásokba kezdett, de még komoly híjával vagyunk a szükséges összegnek. 

Ez a tető nemcsak a gyülekezetünknek otthont adó épületet óvja. Az említett Tirannosz házon kívül épületünkben működik a Meyer Henrik Diákotthon is, ahol 28 diák lakik, imaházunk ad rendszeresen helyet a Budapesti ifi alkalmainak és sok más, a gyülekezetünkön is túlmutató programnak is. Ezért is történt, hogy a Baptist.hu-n, a Békehírnökben megjelenő írásokban és helyütt is kértük és kérjük az ország testvériségét, hogy lehetőségeikhez képest segítsenek az ország első imaházának tető héjazatcseréjében.

Köszönettel, a gyülekezet elöljárósága

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Jótékonysági koncert  – gyülekezetünkért

Jótékonysági koncert  – gyülekezetünkért

A Vox Nova Baptista Férfikar jótékonysági koncertet tart április 27-én, szombaton, 17 órakor a Wesselényi utcai Baptista Imaházban. A koncerten klasszikus egyházi kórusművek, evangéliumi énekfeldolgozások hangzanak el. A belépés ingyenes, önkéntes adakozással az épület tetőhéjazat-cseréjét lehet támogatni. […]

Tartalom megosztása
Gyülekezeti Imakéthét 2024

Gyülekezeti Imakéthét 2024

Gyülekezetünk január 8. és 21. között ima- és böjtheteket tart, új, a korábbi imahetektől eltérő formában. Idén minden reggel egy-egy rövid videóüzenettel bátorítunk és hívunk a közös imádkozásra. Ezek az igei üzeneteket kora reggelente a […]

Tartalom megosztása
Célba értek cipősdobozaink

Célba értek cipősdobozaink

A gyülekezet által készített karácsonyi ajándék cipősdobozokkal december 27-én délután érkezett segítőivel Kiskunmajsára Szilágyi Kornél, az Út a Reményhez Alapítvány igazgatója. Az ünnepi alkalom karácsonyi énekek éneklésével kezdődött, majd karácsonyi üzenet hangzott el Jézus Krisztus születéséről, az […]

Tartalom megosztása