„Ha az a bomba felrobban, a közösség szűnt volna meg.” – Wessi történetek, 1. epizód

„Ha az a bomba felrobban, a közösség szűnt volna meg.” – Wessi történetek, 1. epizód

Új formátumot próbálunk ki internetes felületeinken. Gyülekezetünk tagjaival, vezetőivel beszélgetünk életük és a közösség összefonódásáról, érintve istentiszteleteink aktuális témáját, írásos és podcast, azaz online hanganyag formátumban közzétéve. Az első részben Mikes Balázs ült mikrofon elé, akit Mottl-Buonsante Ágnes kérdezett az elmúlt harminc év építkezéseiről. Indul a „Wessi történetek”.

Balázs, amikor te idekerültél, hogy nézett ki ez a ház?

Harminchárom éve kerültem ide feleségem révén, akkor még nagyon romos volt ez a ház, minden probléma nélkül le lehetett volna forgatni benne egy II. világháborús filmet. Az eredeti elképzeléssel szemben vegyes lakossága volt, csak az imaház és pár kiszolgálóhelyiség volt a gyülekezet tulajdonában, a lakásokban civil bérlők laktak. A ház egészét senki nem érezte magáénak, így hát folyamatosan romlott az állapota.

Idősebb testvérnő említette, hogy egy bomba is becsapódott az épületbe és csak a pincében állt meg…

Valóban, ahol most az előadóteremben a színpad található, oda csapódott be egy száz kilogrammos bomba a II. világháború során, ami nem robbant föl. Ha felrobban, talán a közösség szűnt volna meg, mert a ház romba dől – a lövedék átszakította az összes födémet és ott, a jelenlegi színpad kellős közepén állt meg.

Hogy kezdtetek hozzá a felújításhoz?

Utólag visszagondolva látszik az igazán, hogy mennyire Isten építi a dolgokat. Onnan indultunk, hogy a közösségnek volt valamennyi spórolt pénze, de az egy ekkora komplexum felújítására közel sem volt elég. Az egyház közölte, hogy anyagi tekintetben nem tud segíteni, de támogatják a gyülekezetet, abban az esetben is, ha költségtakarékossági szempontból lebontjuk a romos részeket és parkolót létesítünk a helyén. Ez engem nagyon szíven ütött: hogy is lehetne Isten házát – még ha csak a tartozékait is – ilyen könnyen elengedni? Belevágtunk és minden a helyére került. Az anyagiakat kirendelte Isten, a gyülekezeti tagok pedig vállvetve szálltak be az önkéntes munkába. De most, amikor élvezzük ennek az épületnek az áldásait, érdemes visszatekintek honnan indultunk.

Hogyan jött mégis össze a pénz?

Az, hogy Isten házáról van szó, a közösségről van szó, és arról a kohéziós erőről, amit egy ilyen gyülekezet adhat – ráadásul jelen van egy euforikus öröm, mivel visszakaptuk a házat és felépíthetjük a saját ízlésünk és gondolataink alapján – nagyon hatékony erő. E mellé kapcsolódott be egy olyan mértékű isteni gondviselés, ami – túl azon, hogy lehetővé tette az aktuális terveink kivitelezését – mindig kirendelt elég forrást ahhoz, hogy bele merjünk vágni egy újabb szakaszba.

A beszélgetésből kiderül még, hogy:

  • Milyen háttérzajokkal kellett megküzdeni az istentiszteletek során, míg bérlők laktak az udvaron?
  • Melyik imaház adta a mintát a templom megépítéséhez?
  • Hogyan gyűjt egy nagyrészt nyugdíjasokból álló gyülekezet az évek során?
  • Milyen szakaszokból állt össze az épület felújítása?
  • Melyik magyar író novellájában kerül elő a közösség?
  • Mennyibe került egy szék a gyülekezet előadótermében?
  • Milyen hatással volt az építkezés az abban résztvevők és családjaik életére?
  • Hogy adhat hitet egy templomépítés az otthoni építkezéshez?

A teljes beszélgetés elérhető itt

Mi az podcast és hogyan lehet hallgatni?

A podcast egy rendszeresen jelentkező, de időfüggetlen rádióműsor, amit okostelefonunkról vagy zenelejátszó eszközünkről hallgathatunk meg, akkor, amikor épp időnk és élethelyzetünk engedi. Podcastet hallgatni lehet vezetés közben, dugóban állva, tömegközlekedési eszközön, sporttevékenység közben, vagy akár házimunka mellé is. Használatáról és hasznáról bővebben ide kattintva olvashatunk!

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Növekedés

Növekedés

Újévkor sokan újévi fogadalmakat teszünk – ez a szokás. De szokás az is, hogy ezeket az újévi fogadalmakat azután nem tartjuk meg. Sőt, egy év elteltével gyakran már arról is elfeledkezünk, hogy mit is fogadtunk […]

Tartalom megosztása
A Gyülekezeti hétvége és a háború

A Gyülekezeti hétvége és a háború

Szabad-e jó lelkiismerettel élvezni a gyülekezeti hétvége örömeit, áldását – amire készülünk október közepén –, miközben tudjuk, hogy nem is olyan messze tőlünk, a frontvonalon olyan fiatalemberek lőnek egymásra és halnak meg egymás kezétől, akik, […]

Tartalom megosztása
Pünkösd

Pünkösd

Minden évben nagy örömmel adunk hálát Pünkösdkor is a Szent Lélek ajándékáért. Isten szívesen és örömmel ajándékozza meg gyermekeit saját lelkével, természetével. Ő teremtett minket, ezért jól tudja, hogy egyedül, önmagunkban képtelenek lennénk a tiszta, […]

Tartalom megosztása