Imádság háború idején

Imádság háború idején

Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti. (34. zsoltár)

Az elmúlt napokban megtörtént valami, amiről azt gondoltam, hogy nem történhet meg. Tévedtem, ebben is, mint sok másban. Az első napján ennek a háborúnak a Lausanne-i mozgalom – egy evangéliumi, országokon átívelő mozgalom, amit annak idején Billy Graham hívott össze, és John Stott szerkesztette a máig használt nyilatkozatait – egy internetes imaalkalmat szervezett. Az egyik magyar résztvevő így számolt be erről:

„Valerij, az egyik ukrán résztvevő testvér beszámolója után az alkalomvezető megkérdezte, hogy ki imádkozna most Valerijért és az általa felvetettekért. Egyből jelentkezett valaki és azt mondta: Anton vagyok Oroszországból, én szeretnék imádkozni ukrán testvéreimért. És egy nagyon különleges ima következett. Mint kiderült, ő egy orosz evangéliumi missziós mozgalom főtitkára volt. Azt is elmondta, hogy nagyon sok fiatalt vittek el katonának, akik egyáltalán nem akarnak háborúzni, mégis részt kell venniük benne. A főtitkáron is látszott, hogy nagyon nehéz neki ebben a helyzetben bármit is mondani, de mégis nagyon különleges volt egy olyan közösségben lenni ahol orosz és ukrán testvérek imádkoznak egymásért.”

Néha minket apró különbségek is szembefordítanak és elválasztanak egymástól. Gondoljunk arra, hogy milyen különbségeket kell áthidalni ebben a háborús helyzetben a hívőknek!

Sokan imádkoztak, imádkozunk emiatt és hallottam olyan gondolatokat is, hogy „Mi értelme volt imádkozni – úgyis kitört a háború?” Nem tudhatjuk, hogy miért van, hogy az imáinkra, nem érkezik válasz. De az is világos, a Bibliából tudjuk, hogy a hívők imájára volt, hogy Isten megváltoztatta a döntését és máshogyan történtek a dolgok. És olyan is volt, hogy nem változtatta meg a döntését és úgy történtek a dolgok. Ezért ő az Isten. Mi emberek vagyunk és nem értünk mindent, de az biztos, hogy ott van nekünk Isten üzenete, igeversek, mint például, ahol azt írja Pál apostol:

Arra kérlek mindenekelőtt, hogy tartsatok könyörgéseket, imádságokat, esedezéseket és hálaadásokat minden emberért, a királyokért és minden feljebbvalóért, hogy nyugodt és csendes életet éljünk teljes istenfélelemben és tisztességben. (1Tim 2:1-2)

Azt hiszem, hogy mi sem tehetünk mást, mint hogy ezeknek jegyében könyörögjünk. Imádkozzunk a vezetőkért, akik nagy jelentőségű döntéseket hoznak. Imádkozzunk azokért, akik szenvednek. Imádkozzunk azokért, akik gyászolnak. Imádkozzunk azokért a családokért, akiket szétszakítottak. Imádkozunk azért, hogy legyen lehetőség a segítségre és legfőképpen azért, hogy a gonosznak ebben a nyilvánvaló munkájában ne ő győzedelmeskedhessen, hanem hogy Isten ezen keresztül is megszólíthasson embereket!

 Herjeczki Kornél

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Növekedés

Növekedés

Újévkor sokan újévi fogadalmakat teszünk – ez a szokás. De szokás az is, hogy ezeket az újévi fogadalmakat azután nem tartjuk meg. Sőt, egy év elteltével gyakran már arról is elfeledkezünk, hogy mit is fogadtunk […]

Tartalom megosztása
A Gyülekezeti hétvége és a háború

A Gyülekezeti hétvége és a háború

Szabad-e jó lelkiismerettel élvezni a gyülekezeti hétvége örömeit, áldását – amire készülünk október közepén –, miközben tudjuk, hogy nem is olyan messze tőlünk, a frontvonalon olyan fiatalemberek lőnek egymásra és halnak meg egymás kezétől, akik, […]

Tartalom megosztása
Pünkösd

Pünkösd

Minden évben nagy örömmel adunk hálát Pünkösdkor is a Szent Lélek ajándékáért. Isten szívesen és örömmel ajándékozza meg gyermekeit saját lelkével, természetével. Ő teremtett minket, ezért jól tudja, hogy egyedül, önmagunkban képtelenek lennénk a tiszta, […]

Tartalom megosztása