Agnus Dei – festményprédikáció

Agnus Dei – festményprédikáció

Idei negyedik alkalmunkon Isten Bárányát helyezzük a középpontba. Inspiráló művészettörténeti-teológiai utunk ezúttal a híres genti oltártól indul.

Jézus Krisztust Keresztelő János nevezi Isten bárányának, a keresztáldozatra utalva. Ahogyan előképe, a húsvéti bárány, vérével menti meg azokat, akik hisznek benne. A Bibliában ez a rövid mondat így olvasható: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét!” (Jn 1:29).

A Szent Bavo székesegyház számára a XV. század első harmadában egy németalföldi testvérpár készített egy monumentális szárnyas oltárt, ami 12 táblaképből áll. Huybrecht és Jan van Eyck tudásuk legjavát adták a mű elkészítéséhez. A többszárnyas szerkezetű ún. poliptichon oltárnak a mai napig rendkívüli hatása van a nyugati kultúrára és ezzel párhuzamosan a nyugati kereszténységre is. Tizenkét táblájának 20 festett oldala legalább 250 különböző karaktert ábrázol. A flamand reneszánsz kezdete (szinte egyidőben Firenzével), az olajfestési technika forradalmi alkalmazása, a németalföldi táblakép- és tájképfestészet megteremtése mind-mind ehhez a festményhez és alkotóihoz köthető.

Már önmagában ezek a tények is izgalmassá teszik az alkotást, de ezeknél sokkal több lélegzetelállító részletet is kiderül majd az előadás közben.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. április 28-án, csütörtökön este 6 órakor.

Élő és online alkalom

A festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.


Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Balatonszabadi táborhelyünk

Balatonszabadi táborhelyünk

Gyülekezetünk 2020 nyarán döntött úgy, hogy szeretne egy saját táborhelyet vásárolni, ahol tarthatjuk nyári gyermektáborainkat, és kisebb létszámú lelkigyakorlatos alkalmainkat. A gazdasági nehézségek ellenére két év alatt 25 millió forint adomány gyűlt össze a célra. […]

Tartalom megosztása
Krisztus hét szava a kereszten – festményprédikáció

Krisztus hét szava a kereszten – festményprédikáció

2023-ban is folytatódik a festményprédikációk sorozata a Wessiben. Márciusi alkalmunkon a közelgő nagypéntek eseményeihez kapcsolódunk. Krisztus hét szava a kereszten: a haldokló Jézus utolsó szavai, melyeket az evangéliumok őriztek meg. Hagyományosan a rövid mondásokat „szavaknak” […]

Tartalom megosztása
Esti mesék

Esti mesék

Isten életeket megváltoztató munkájáról szól Tósoki Renáta testvérünk Esti mesék című, zenei estje. Az ő történetét elmesélő alkalom az élet és az ÉLET nagy kérdéseiről szól, különleges módon téve bizonyságot mélységekről és magasságokról, Isten munkájáról, […]

Tartalom megosztása