Utunk a Kálváriára – festményprédikáció

Utunk a Kálváriára – festményprédikáció

Újra inspiráló bibliaóra a Wessiben! Idei ötödik alkalmunkon a Krisztus-keresésről  beszélünk, bőséges képanyaggal illusztrálva.

Utunk a Kálváriára (Keressétek az Urat)

Pieter Bruegel – vagy, ahogy kortársai nevezték „vicces Péter” – Út a Kálváriára című festményén csak megbecsülni lehet, hány figura látható. Az elszánt kutatók közel ötszáz embert számoltak össze.

Bruegel nem háttérként festette meg ezt a tömeget, hiszen minden egyes alaknak története van. Valahonnan jön, és valahová megy egy úton, az „Úton”. Van köztük fiatal, idős, civil és katona és van, aki hamarosan befejezi életét. Ott van a sokaságban Jézus Krisztus is, aki – bár a főhős – szinte észrevétlen, keresnünk kell. Talán ez Bruegel egyik célja a festménnyel?

A képen felfedezhető Szűz Mária és Magdalai Mária, János apostol, Cirénei Simon, spanyol katonák, egyszerű polgárok, de ott láthatjuk, ill. érzékelhetjük magát Istent is egy malom allegóriája mögé rejtve.

Már önmagában ezek a tények is izgalmassá tehetik az alkotás megismerését, de ezeknél sokkal több lélegzetelállító részletet is megismerhetünk az előadás közben.

Most első alkalommal olyan közelről nézhetjük a festményt, ahogy eddig csak kevesen láthatták, gyakorlatilag a festő legapróbb ecsetvonásait is meg lehet ismerni.

Bibliaóra-vezető: Mikes Balázs

Mikes Balázs a gyülekezet diakónusa, aki civilben teológus és grafikus, elsősorban a középkorban készült, vallási témájú festmények alapján magyarázza az igét. A vetített illusztrációk alapján képet kaphatunk a középkorban élt ember hitéről, bibliaértelmezéséről, istenképéről. Mindeközben néző és előadó közösen ered az elveszett jelképek, szimbólumok nyomába. Sok érdekes információ is elhangzik a festmények alkotóiról, a mecénásokról, a képek megrendelőiről. Végső soron pedig a festmények maguk prédikálnak és mutatják be Isten csodálatos világát.

Időpont: 2022. május 26-án, csütörtökön este 6 órakor a Wesselényi utcai Baptista Gyülekezet előadótermében.

Élő és online alkalom

A festményprédikációk-sorozat korábbi alkalmai megtekinthetők Youtube-csatornánkon.


Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

2022. 09. 22. – Filmvetítés

2022. 09. 22. – Filmvetítés

Luis Buñuel: Oszlopos Simeon (Simón del desierto) – mexikói szatíra, 1965 A rendező provokatív filmjei között akad olyan, amit betiltott az egyház, és olyan is amit Vatikán a legfontosabb keresztény filmek közé emelt. Buñuelnek ez […]

Tartalom megosztása
2022. 09. 25. – Körúti Kórusok Estje

2022. 09. 25. – Körúti Kórusok Estje

A József utcai baptista gyülekezet és a Wesselényi utcai baptista gyülekezet énekkarainak közös zenés áhítata, hangszeres közreműködőkkel. Műsoron egyházi énekek és feldolgozások a régmúlttól napjainkig. Az esemény a XVI. Ars Sacra Fesztivál programsorozatának része. Zenés […]

Tartalom megosztása
2022. 09. 17. – Koncert

2022. 09. 17. – Koncert

Felüdítem a fáradt lelket… (Jer 31:25) Fábián Tímea és Ilyés Dalma fuvolaművészek, valamint Váray Péter csellóművész sok szeretettel vár minden kedves érdeklődőt LÉLEKHANGOLÓ hangversenyükre a Wesselényi utcai Baptista Imaházba. Az este folyamán Johann Sebastian Bach, […]

Tartalom megosztása