Karácsony hősei

Karácsony hősei

A bibliaolvasó emberek bizonyára jól ismerik a karácsonyi eseményeket. Sokan kisgyermekkorunk óta halljuk, olvassuk, szeretjük ezeket a történeteket. Mégis megtörténhet az a csoda, hogy új üzenetet, gondolatot rejtenek a régi sorok. Advent első napjainak az is üzenete, hogy a karácsonyi történet főszereplői – a pozitív hősök – engedelmes emberek voltak.

Máriát teljesen váratlanul érte az angyali üzenet. Más tervei voltak, talán esküvőt szervezett, talán vőlegényével a közös otthon berendezését tervezte,  nem szerepelt tervei között egy különleges gyermek különleges fogadása. Az angyal látogatásakor mégis kimondta: „legyen a te beszéded szerint”. És várta Jézust. Nem kellett böngésznie az utónévkönyveket – ha esetleg lettek volna –, nem kellett gondolkodnia, melyik név hangzik legjobban.
József, amikor értesült a megdöbbentő eseményről, mivel igaz ember volt, el akarta bocsátani Máriát. Az angyal tanácsára mégis elveszi feleségül, vállalva vele a sorsközösséget, a különleges gyermeket, kívülállók számára a félreértés, a meggyanúsítás lehetőségét.

Ugyanezt az engedelmességet láthatjuk a lakóhely kiválasztásánál is. József és a bölcsek is készek új útvonaltervet alkalmazni, változtatni, ha Isten szól.

Nem csak a karácsonyi történetben, de számos bibliai hős életében megtalálhatjuk az engedelmességet annak gyümölcsével együtt.

Manapság nem divat engedelmeskedni. Tudjuk, mit akarunk, mi a jó nekünk. Önérzetesebbek vagyunk annál, hogy bárkire hallgatnánk, azoknak a szava sem tekintély sok esetben, akik szeretnek minket, felelősek értünk.

Lehet, hogy advent idején mérlegre kell tenni engedelmességünket is. Vannak olyan elképzeléseink, elveink, akaratunk, amit Isten szavára sem vagyunk hajlandóak módosítani? Meghalljuk-e azokat az isteni felhívásokat, kéréseket, amelyek felénk irányulnak? Hajlandóak vagyunk-e igazodni, engedelmeskedni akkor is, ha eltérnek ezek a saját elképzeléseinktől?

Jó lenne szívből igennel válaszolni ezekre a kérdésekre.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Az élet győz a halál felett

Az élet győz a halál felett

Sokszor eszünkbe juthat a címben idézett énekrészlet. A világot mintha győztesekre és vesztesekre osztották volna. Látunk magunk előtt nagy felemelkedéseket és nagy bukásokat. Itt a földön talán minden győzelem ideiglenes, egy időre szól csupán. Legyőzünk […]

Tartalom megosztása
Növekedés

Növekedés

Az elmúlt évben a gyülekezetünkben a fő gondolatok a növekedés témáját járták körül.  Őszintén szólva, eleinte bosszankodtam ezen! Az a rossz érzés kerített hatalmába, hogy ez már megint azt üzeni nekem, hogy nem vagy elég […]

Tartalom megosztása
Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Időutazásra hívunk téged a vasárnapi igehirdetések keretében 2024-ben. Hétről hétre Jézus Krisztus életét fogjuk végigkövetni. Szeretnénk képzeletben mellé szegődni, és átélni azokat a történéseket, amelyekről olvashatunk az evangéliumokban. Mivel ő a láthatatlan Isten képe (Kol 1:15), Jézus […]

Tartalom megosztása