Karácsony hősei

Karácsony hősei

A bibliaolvasó emberek bizonyára jól ismerik a karácsonyi eseményeket. Sokan kisgyermekkorunk óta halljuk, olvassuk, szeretjük ezeket a történeteket. Mégis megtörténhet az a csoda, hogy új üzenetet, gondolatot rejtenek a régi sorok. Advent első napjainak az is üzenete, hogy a karácsonyi történet főszereplői – a pozitív hősök – engedelmes emberek voltak.

Máriát teljesen váratlanul érte az angyali üzenet. Más tervei voltak, talán esküvőt szervezett, talán vőlegényével a közös otthon berendezését tervezte,  nem szerepelt tervei között egy különleges gyermek különleges fogadása. Az angyal látogatásakor mégis kimondta: „legyen a te beszéded szerint”. És várta Jézust. Nem kellett böngésznie az utónévkönyveket – ha esetleg lettek volna –, nem kellett gondolkodnia, melyik név hangzik legjobban.
József, amikor értesült a megdöbbentő eseményről, mivel igaz ember volt, el akarta bocsátani Máriát. Az angyal tanácsára mégis elveszi feleségül, vállalva vele a sorsközösséget, a különleges gyermeket, kívülállók számára a félreértés, a meggyanúsítás lehetőségét.

Ugyanezt az engedelmességet láthatjuk a lakóhely kiválasztásánál is. József és a bölcsek is készek új útvonaltervet alkalmazni, változtatni, ha Isten szól.

Nem csak a karácsonyi történetben, de számos bibliai hős életében megtalálhatjuk az engedelmességet annak gyümölcsével együtt.

Manapság nem divat engedelmeskedni. Tudjuk, mit akarunk, mi a jó nekünk. Önérzetesebbek vagyunk annál, hogy bárkire hallgatnánk, azoknak a szava sem tekintély sok esetben, akik szeretnek minket, felelősek értünk.

Lehet, hogy advent idején mérlegre kell tenni engedelmességünket is. Vannak olyan elképzeléseink, elveink, akaratunk, amit Isten szavára sem vagyunk hajlandóak módosítani? Meghalljuk-e azokat az isteni felhívásokat, kéréseket, amelyek felénk irányulnak? Hajlandóak vagyunk-e igazodni, engedelmeskedni akkor is, ha eltérnek ezek a saját elképzeléseinktől?

Jó lenne szívből igennel válaszolni ezekre a kérdésekre.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd után

Pünkösd után

Még fülünkben csenghetnek a pünkösd igéi: Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre, és mennyire szeretném, ha már lángolna. (Lk 12:49) Így igaz, bárcsak lángolna már kihűlt szívünkben a Szentlélek megelevenítő, új életet teremtő, megszentelő […]

Tartalom megosztása
Megteheti

Megteheti

Ha megkérdeztem volna az embereket, hogy mit szeretnének, azt mondták volna, hogy gyorsabb lovakat – mondta Henry Ford, miután forradalmasította az autógyártást és értékesítést. Gyakran mi is így gondolkodunk. Céljainkat, cselekedeteinket nagy mértékben befolyásolják tapasztalataink, szokásaink […]

Tartalom megosztása
Jézus mennybemenetelének napja

Jézus mennybemenetelének napja

Kicsit elbújik a nagy ünnepek között a mai, ami idén változékony idő közepette érkezett el hozzánk. De az időjárástól eltekintve is sok bizonytalanság vesz minket körül. Elég, ha csak a szomszédban zajló háború híreire gondolunk. […]

Tartalom megosztása