Karácsony hősei

Karácsony hősei

A bibliaolvasó emberek bizonyára jól ismerik a karácsonyi eseményeket. Sokan kisgyermekkorunk óta halljuk, olvassuk, szeretjük ezeket a történeteket. Mégis megtörténhet az a csoda, hogy új üzenetet, gondolatot rejtenek a régi sorok. Advent első napjainak az is üzenete, hogy a karácsonyi történet főszereplői – a pozitív hősök – engedelmes emberek voltak.

Máriát teljesen váratlanul érte az angyali üzenet. Más tervei voltak, talán esküvőt szervezett, talán vőlegényével a közös otthon berendezését tervezte,  nem szerepelt tervei között egy különleges gyermek különleges fogadása. Az angyal látogatásakor mégis kimondta: „legyen a te beszéded szerint”. És várta Jézust. Nem kellett böngésznie az utónévkönyveket – ha esetleg lettek volna –, nem kellett gondolkodnia, melyik név hangzik legjobban.
József, amikor értesült a megdöbbentő eseményről, mivel igaz ember volt, el akarta bocsátani Máriát. Az angyal tanácsára mégis elveszi feleségül, vállalva vele a sorsközösséget, a különleges gyermeket, kívülállók számára a félreértés, a meggyanúsítás lehetőségét.

Ugyanezt az engedelmességet láthatjuk a lakóhely kiválasztásánál is. József és a bölcsek is készek új útvonaltervet alkalmazni, változtatni, ha Isten szól.

Nem csak a karácsonyi történetben, de számos bibliai hős életében megtalálhatjuk az engedelmességet annak gyümölcsével együtt.

Manapság nem divat engedelmeskedni. Tudjuk, mit akarunk, mi a jó nekünk. Önérzetesebbek vagyunk annál, hogy bárkire hallgatnánk, azoknak a szava sem tekintély sok esetben, akik szeretnek minket, felelősek értünk.

Lehet, hogy advent idején mérlegre kell tenni engedelmességünket is. Vannak olyan elképzeléseink, elveink, akaratunk, amit Isten szavára sem vagyunk hajlandóak módosítani? Meghalljuk-e azokat az isteni felhívásokat, kéréseket, amelyek felénk irányulnak? Hajlandóak vagyunk-e igazodni, engedelmeskedni akkor is, ha eltérnek ezek a saját elképzeléseinktől?

Jó lenne szívből igennel válaszolni ezekre a kérdésekre.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Békesség

Békesség

Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen! (Jn 14:27) Az elmúlt időszakban, karácsony környékén nagyon sokszor fejeztük […]

Tartalom megosztása
BÚÉK – Bízzad Újra Életed Krisztusra

BÚÉK – Bízzad Újra Életed Krisztusra

Gondolatok Megváltónk feltámadásának és az esztendő fordulásának kettős ünnepén. Van, aki az egyik napot különbnek tartja a másik napnál, a másik pedig egyformának tart minden napot… (Róm 14:5) A kereszténység kezdettől fogva nem volt egészen […]

Tartalom megosztása
A koronavírus-járványról

A koronavírus-járványról

Imaházunk nyitva tart. Alkalmainkon a járványügyi óvintézkedések betartásával lehet részt venni. Korlátok közt szabadon! Isten szereti a sokszínűséget. Elég, ha csak a mező virágaira gondolunk. És persze mi, emberek sem vagyunk egyformák. A poharat, melyben […]

Tartalom megosztása