Karácsony hősei

Karácsony hősei

A bibliaolvasó emberek bizonyára jól ismerik a karácsonyi eseményeket. Sokan kisgyermekkorunk óta halljuk, olvassuk, szeretjük ezeket a történeteket. Mégis megtörténhet az a csoda, hogy új üzenetet, gondolatot rejtenek a régi sorok. Advent első napjainak az is üzenete, hogy a karácsonyi történet főszereplői – a pozitív hősök – engedelmes emberek voltak.

Máriát teljesen váratlanul érte az angyali üzenet. Más tervei voltak, talán esküvőt szervezett, talán vőlegényével a közös otthon berendezését tervezte,  nem szerepelt tervei között egy különleges gyermek különleges fogadása. Az angyal látogatásakor mégis kimondta: „legyen a te beszéded szerint”. És várta Jézust. Nem kellett böngésznie az utónévkönyveket – ha esetleg lettek volna –, nem kellett gondolkodnia, melyik név hangzik legjobban.
József, amikor értesült a megdöbbentő eseményről, mivel igaz ember volt, el akarta bocsátani Máriát. Az angyal tanácsára mégis elveszi feleségül, vállalva vele a sorsközösséget, a különleges gyermeket, kívülállók számára a félreértés, a meggyanúsítás lehetőségét.

Ugyanezt az engedelmességet láthatjuk a lakóhely kiválasztásánál is. József és a bölcsek is készek új útvonaltervet alkalmazni, változtatni, ha Isten szól.

Nem csak a karácsonyi történetben, de számos bibliai hős életében megtalálhatjuk az engedelmességet annak gyümölcsével együtt.

Manapság nem divat engedelmeskedni. Tudjuk, mit akarunk, mi a jó nekünk. Önérzetesebbek vagyunk annál, hogy bárkire hallgatnánk, azoknak a szava sem tekintély sok esetben, akik szeretnek minket, felelősek értünk.

Lehet, hogy advent idején mérlegre kell tenni engedelmességünket is. Vannak olyan elképzeléseink, elveink, akaratunk, amit Isten szavára sem vagyunk hajlandóak módosítani? Meghalljuk-e azokat az isteni felhívásokat, kéréseket, amelyek felénk irányulnak? Hajlandóak vagyunk-e igazodni, engedelmeskedni akkor is, ha eltérnek ezek a saját elképzeléseinktől?

Jó lenne szívből igennel válaszolni ezekre a kérdésekre.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

WESSI 150 – Szimfonikus istentisztelet

WESSI 150 – Szimfonikus istentisztelet

Különleges alkalmon vehettek részt, akik eljöttek gyülekezetünk március 5-i, jubileumi Szimfonikus istentiszteletére. Jubileumi, mert szinte napra pontosan 150 évvel ezelőtt érkezett az éppen születőfélben lévő, az egyesülés lázában égő, akkor még csak leendő Budapestre egy […]

Tartalom megosztása
40 éve…

40 éve…

Negyven éve 17 ember elhatározta, hogy elfogadja Jézus Krisztus áldozatát és Isten mellett dönt. Meghal a régi életének és kezd egy olyat, aminek soha nem lesz vége. Felfogták, hogy az emberi lélek örökkévaló és nem […]

Tartalom megosztása
Reményteljes jövő

Reményteljes jövő

Múlt és jövő határánál a jelen egy pillanat – mondja ki egy régi énekünk a nagy igazságot. Már az új évből is eltelt több hónap, közel sem biztos, hogy olyan boldogan, amilyennek az újévi jókívánságok […]

Tartalom megosztása