Lelkünk sebeinek gyógyulása

Lelkünk sebeinek gyógyulása

Október végén Tapolyai Emőke klinikai pszichológus volt gyülekezetünk vendége. Gyászolóknak szóló előadásban sokan kaphattak segítséget ahhoz, hogy megértsék, mi zajlik a lélekben gyász idején. A hitvalló keresztényeket különösen sok kérdéssel szembesíti ez a sokszor elhallgatott, meg nem értett, beszélgetéseinkben gyakran tabutémának számító állapot, folyamat.

Isten együtt érez velünk a gyászban, ahogy Jézus is sírt Lázár sírja mellett. Neki is fáj, ami nekünk fáj. Nem így tervezte az életünket. Segít elhordozni a veszteséget, újrakezdeni-folytatni az életet.
Hívőként tudjuk és valljuk ezt, mégis közös tapasztalatunk, hogy sokszor mi sem tudjuk, hogyan kezeljük saját gyászunkat, de mások gyászát sem – az ilyenkor érzett a kaotikus érzelemtömeg háttérbe szoríthatja minden hitbéli bizonyosságunkat is. Olyan kérdéseket is megfogalmazunk, amelyekre egyébként ismerjük a választ.

Mit tehetünk? Tapolyai Emőke úgy látja, gyászolóként nem csak egy személyt, hanem történelmet, jövőképet is siratunk. Nem kell erősnek lenni ilyenkor. Ha erősek vagyunk, csak elfojtjuk magunkban az érzéseket. Merjük őszintén magunkhoz engedni a fájdalmat, kimondani, kisírni, kiírni! Merjünk emlékezni is! Ki kell adni magunkból azt, ami megsebzett. Ha szembe nézünk a fájdalommal, az azt is jelenti, hogy megbékélünk a fájdalommal.

Ha pedig gyászolókhoz fordulunk, tapasztaljuk, néha legjobb szándékunk ellenére is sebeket okozunk. Ennek ellenére ne kerüljük el őket. Ha gyászolóval találkozunk, az a legfontosabb, hogy éreztessük, nincs egyedül, vele vagyunk a fájdalomban. Tudjuk, és ő is tudja, meg kell tanulnunk újra élni, elfogadni a támogatást, új barátságokat keresni, új kapcsolódásokat kialakítani.
Ne féljünk mellettük lenni akkor sem, amikor még nem jött el mindezek ideje, hogy ott lehessünk, amikor elérkezik.

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

40 éve…

40 éve…

Negyven éve 17 ember elhatározta, hogy elfogadja Jézus Krisztus áldozatát és Isten mellett dönt. Meghal a régi életének és kezd egy olyat, aminek soha nem lesz vége. Felfogták, hogy az emberi lélek örökkévaló és nem […]

Tartalom megosztása
Gyülekezeti hétvégénk visszhangja

Gyülekezeti hétvégénk visszhangja

Egyéni és gyülekezeti identitásunk. Lassan hagyománnyá válik gyülekezetünkben a közösségi hétvége megszervezése. Először 2015-ben vonultunk el Balatonszárszóra az SDG Családi Hotel és Konferenciaközpontba, hogy közösséget építsünk Istennel és egymással. Azóta – egy alkalommal másik helyszínen, […]

Tartalom megosztása
Baptista Nagytábor 2022

Baptista Nagytábor 2022

Az idei Baptista Ifjúsági (MABIM) Nagytábornak július végén Tata adott otthont. A program igencsak sűrű volt, a délelőtti alkalmak és szemináriumok mellett a délutáni lelkigondozások foglaltak el minket, de igyekeztünk kihasználni a sportolási lehetőségeket, illetve […]

Tartalom megosztása