Elkötelezettség, a félreismert mumus

Elkötelezettség, a félreismert mumus

Miért félünk Az elköteleződéstől? Attól tartunk, hogy lemaradunk valamiről; sebezhetővé válunk, ha belelátnak az életünkbe; bizonytalanok vagyunk, hogy tényleg akarjuk-e; félünk a szabadságvesztéstől.

Elköteleződés esetében az érték az ajtó mögött van, csak akkor tapasztalható meg, ha rászántuk magunkat, enélkül szegényes az élet. Az Isten felé történt elköteleződés kiemelkedő példája Dániel: Isten parancsa fontosabb volt neki, mint a királyé.

Elköteleződés 2023-ban

Isten iránt.
 A korszellem Istent partnernek tekinti, ha jobb alternatívát lát, továbblép. Gyakori az üzletelés Istennel – ha nem teszi meg, amit kérek, haragszom rá. Ritka a feltétel nélküli elköteleződés, amikor átadom magam azért, amit már megtett.

A gyülekezet iránt. Ez még nehezebb kérdés. Egyáltalán elvárható-e, jogos-e, jó-e, ha valaki elköteleződik egy gyülekezet iránt? Sokan hisznek Istenben, de nem köteleződnek el gyülekezet mellett. Ma az emberek 20%-a hisz a Biblia Istenében, ennek fele jár gyülekezetbe Magyarországon. Miért nehéz a gyülekezethez való tartozás? Lehet, hogy Isten népe időnként irritáló, gyarló, képmutató, nem bölcs – az agyunkra megy. De egy amerikai kutatás szerint, akik elfordultak a gyülekezettől, de istenhitük megmaradt, azoknak a gyerekeik már Istentől is elfordultak.

A szolgálat iránt. Kihívásokkal teli terület ez is. Lemondással jár. Érezhetjük kényszernek – de önként vállalt részvételnek is. Egyébként pedig sáfársággal vagyunk megbízva. Sok a kísértés is: például a csendes felmondás – megúszósan végezzük a munkát. Pedig Isten leginkább a szolgálaton keresztül formál minket, a legtöbbet így ad.

Miért köteleződjünk el mégis Isten, a gyülekezet és a szolgálat mellett?

Mert Isten elkötelezett Isten. Krisztus elkötelezett Megváltó. Elkötelezett volt a kereszten, és most is elkötelezetten szolgál a gyülekezetek felé – esedezik értünk az Atyánál.

Nyári Attila Gyülekezeti hétvégénken elhangzott előadása nyomán

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Az élet győz a halál felett

Az élet győz a halál felett

Sokszor eszünkbe juthat a címben idézett énekrészlet. A világot mintha győztesekre és vesztesekre osztották volna. Látunk magunk előtt nagy felemelkedéseket és nagy bukásokat. Itt a földön talán minden győzelem ideiglenes, egy időre szól csupán. Legyőzünk […]

Tartalom megosztása
Növekedés

Növekedés

Az elmúlt évben a gyülekezetünkben a fő gondolatok a növekedés témáját járták körül.  Őszintén szólva, eleinte bosszankodtam ezen! Az a rossz érzés kerített hatalmába, hogy ez már megint azt üzeni nekem, hogy nem vagy elég […]

Tartalom megosztása
Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Időutazásra hívunk téged a vasárnapi igehirdetések keretében 2024-ben. Hétről hétre Jézus Krisztus életét fogjuk végigkövetni. Szeretnénk képzeletben mellé szegődni, és átélni azokat a történéseket, amelyekről olvashatunk az evangéliumokban. Mivel ő a láthatatlan Isten képe (Kol 1:15), Jézus […]

Tartalom megosztása