Olvadás

Olvadás

A régifajta hűtőszekrények leolvasztása a háziasszonyok egyik, időről időre elvégzendő feladata. Nem tudom, ki hogy van vele, de az előre betervezett feladat sokszor megvárja a másnapot, a jövő hetet, sőt… Halogatjuk, amíg csak lehet.

De egyszer muszáj nekikezdeni. Kezelhetetlenné válik a helyzet, egyre kisebb a hely és nagyobb a káosz. Azután megszületik az elhatározás, történhet akármi, ma nekiállok… – és ekkor jön a neheze. A fagy, a hideg, a kővé vált vízréteg nem mozdul. Jön a jégkaparó, talán a nagykés is, de a jég kemény, nem enged.

Mi segít ilyenkor? Egy kis meleg levegő, és a türelem. A várakozás, és a meleg csodát tesz, leolvad a fölösleges jég, előkerülnek a jól elrejtett finomságok, és kiderül, hogy még hely is marad.

Néha „bejegesednek” a kapcsolatok is. Nehéz hozzákezdeni a rendezéshez. Talán megoldódik magától, reménykedünk. De mit tehetünk, ha mégsem? Hozhatjuk vélt vagy valós igazunk éles, kalapácsként sújtó szavait, büntethetjük, oktathatjuk a másikat. Remélhető így olvadás? 

Mi lenne, ha elkezdenénk egy kicsit „melegíteni”, másként, jobban szeretni a kritikus helyzetekben? Ha engednénk, hogy Krisztus elengedő szeretete túláradjon rajtunk keresztül, és átmelegítené a kihűlt kapcsolatainkat? Lehet, hogy sok érték napfényre kerülne és maradna hely még sok közös élménynek, örömnek, áldásnak.

Nem lenne érdemes egy próbát tenni?

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Gyermektáborunkról

Gyermektáborunkról

Abból ismerjük a szeretetet, hogy ő az életét adta értünk; ezért mi is tartozunk azzal, hogy életünket adjuk testvéreinkért. Akinek pedig világi javai vannak, de elnézi, hogy a testvére szükséget szenved, és bezárja előtte a […]

Tartalom megosztása
Pihenés? Nyugalom?

Pihenés? Nyugalom?

Már a Biblia első lapjain, a teremtéstörténetben is olvashatunk a pihenés időszerűségéről. Teremtő Istenünk hat nap alkotó munka után megpihent, megáldotta és megszentelte a hetediket. Időnként talán úgy gondoljuk, hogy az ő munkája esetében ez […]

Tartalom megosztása
„…kegyelmed, URam, megtámasztott engem”

„…kegyelmed, URam, megtámasztott engem”

A 94. zsoltár 17-19 versei sokat jelentenek nekem, és úgy gondolom, mindenkinek bátorító igék lehetnek. Kétféle fordításban is olvasva, mert a különböző szóhasználat számomra gazdagítja, árnyalja az üzenetet: Ha az ÚR nem lett volna segítségemre, […]

Tartalom megosztása