A tanulásról

A tanulásról

Az ember tanulásra teremtett lény. A minket körülvevő világ pedig olyan, mint egy hatalmas rejtvény. 

Ha jól számolok, több mint huszonhárom évet töltöttem iskolapadban, és körülbelül ugyanennyit a katedrán. Az utóbbi évtizedben pedagógiát oktatok leendő tanároknak. Így persze ismerek jó néhány elméletet, modellt, amellyel a tudomány megpróbálja leírni a tanítás-tanulás folyamatát. Azt is tudom, hogy a mai kor gyors változásai egészen új követelményeket teremtettek a tanulással és az iskolával szemben: megjelent például az élethosszig tartó tanulás (lifelong learning) eszméje, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a tanulást soha nem lehet befejezni.

De nincsen ebben semmi új. Életünk első pillanatától az utolsóig folyamatosan tanulunk. A tanulás az idegrendszerünkben kialakuló tartós változás, amely új ingerek és információk hatására megy végbe, és amely kölcsönhatásban áll mindazzal, ami korábban leképeződött benne. Csodálatos és rejtélyes folyamat ez, amely csak életünk utolsó pillanatában ér véget.

Az ember tehát tanulásra teremtett lény. A minket körülvevő világ pedig olyan, mint egy hatalmas rejtvény. Az embert, akit a teremtő Isten a saját képére formált, szelleme alkalmassá teszi és arra indítja, hogy ennek a világnak a megismerésére és megértésére törekedjen, hogy életében az egyes ember és története során az emberiség ennek a rejtvénynek a megfejtésén, Isten szándékának, az Ő igazságának megértésén dolgozzon.

Mindenki más szálon indul el, más és más elágazásokhoz jut, ki messzebb, ki csak néhány lépésnyire. Ki a természet jelenségeit és csodálatos összefüggéseit, ki a társadalmat, ki magát az emberi jelenséget, ki pedig Isten igazságát és kinyilatkoztatását kutatja, de bármelyik területre is tekintünk, a tanulás az útja ennek a folyamatnak. És ezen az úton segítők, vezetők, mentorok kísérik a felnövekvőket és a felnőtteket: a tanítók.

A kétszer huszonhárom év tapasztalata meggyőz arról, hogy az egyik legnagyszerűbb dolog a tanítás, a tudás, a kultúra továbbörökítése, az általunk nevelt generációk segítése, hogy a Rejtvény megfejtésében és az Igazság útján minél messzebb jussanak.

Körmendy Zsolt

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Az élet győz a halál felett

Az élet győz a halál felett

Sokszor eszünkbe juthat a címben idézett énekrészlet. A világot mintha győztesekre és vesztesekre osztották volna. Látunk magunk előtt nagy felemelkedéseket és nagy bukásokat. Itt a földön talán minden győzelem ideiglenes, egy időre szól csupán. Legyőzünk […]

Tartalom megosztása
Növekedés

Növekedés

Az elmúlt évben a gyülekezetünkben a fő gondolatok a növekedés témáját járták körül.  Őszintén szólva, eleinte bosszankodtam ezen! Az a rossz érzés kerített hatalmába, hogy ez már megint azt üzeni nekem, hogy nem vagy elég […]

Tartalom megosztása
Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Időutazásra hívunk téged a vasárnapi igehirdetések keretében 2024-ben. Hétről hétre Jézus Krisztus életét fogjuk végigkövetni. Szeretnénk képzeletben mellé szegődni, és átélni azokat a történéseket, amelyekről olvashatunk az evangéliumokban. Mivel ő a láthatatlan Isten képe (Kol 1:15), Jézus […]

Tartalom megosztása