8 boldogság

8 boldogság

A pszichológia sokat foglalkozik a boldogsággal. Tulajdonképpen mi is, mert boldogok szeretnénk lenni. Csak ez, a kiindulópont ilyen egyszerű, a megvalósítás már egyáltalán nem. Nemcsak szerintünk, hanem a pszichológusok szerint is. Már arra sem könnyű válaszolni, hogy mi a boldogság. Érzés, meggyőződés, életszemlélet, viselkedés, hit, vagy valami teljesen más, megfoghatatlan titok?

Szóval, boldog újévet nekünk! De mégis hogyan? Az elmúlt század egyik leghíresebb pszichológusa, Abraham Maslow kidolgozott egy elméletet, az emberi szükségletekről, amelyek a feltételei az egészséges és a boldog életnek. Kevesen tudják, de Maslow élete végén átdolgozta és kiegészítette a meglátásait, például, ekkor került be az utolsó feltétel is. Szerinte a következők teljesülése kell a teljes élethez:

  1. Alapvető élettani szükségletek: például levegő, alvás, étel, ital, ruházat, meleg lakás. Ezek azok az alapvető szükségletek, amelyekre mindannyiunknak szüksége van.
  2. Biztonsági igények: ezek hasonlítanak a légzsákokhoz, működik nélkülük az autó, de csak egy balesetben tapasztalhatjuk meg a fontosságukat. Ilyenek többek között az anyagi biztonság, közbiztonság.
  3. Szeretet és a közösséghez tartozás igénye: a család, barátságok, közösségek, vagyis a kapcsolatok fontos részei az életünknek, hiányuk magányhoz és depresszióhoz vezetnek.
  4. Önbecsülés szükséglete: a szeretet és a tisztelet mellett fontos a megbecsültség érzése is. Van helyünk a világban, van egy-két dolog, amiben rátermettek vagyunk, ha ezeket gyakoroljuk, mi magunk is gazdagabbak leszünk és hasznosnak érezzük magunkat, és ezt mások is visszatükrözik nekünk.
  5. Tudás iránti vágy, kíváncsiság: tudni, érteni, megismerni vágyás. Ha folyamatosan tanulunk, fejlődünk, akkor újabb és újabb lökést adunk az életünket.
  6. Esztétikai igények: szükségünk van arra, hogy rácsodálkozzunk a minket körülvevő szépségekre. Ide tartozik a harmónia, a rend, és az igazság iránti igényünk is.
  7. Önmegvalósítás: fontos, hogy kibontakoztassuk képességeinket, alkossunk és kiteljesedjen az életünk.
  8. Transzcedencia iránti igényünk: ez az a vágy, hogy találkozzunk és kapcsolatban legyünk azzal, aki meghalad minket, aki több mint mi, és több, mint az itt és a most. Vagyis, ez az Isten iránti vágy.

Tehát, kívánjunk bátran boldog új évet másoknak és magunknak, és közben vigyázzunk az egészségünkre, pihenjünk rendszeresen, legyünk szeretteinkkel, alkossunk, építsünk, de közben ne feledkezzünk el a legfontosabbról: a lelkünkről.

Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.

Mt. 5:6.

Elekes József

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Az élet győz a halál felett

Az élet győz a halál felett

Sokszor eszünkbe juthat a címben idézett énekrészlet. A világot mintha győztesekre és vesztesekre osztották volna. Látunk magunk előtt nagy felemelkedéseket és nagy bukásokat. Itt a földön talán minden győzelem ideiglenes, egy időre szól csupán. Legyőzünk […]

Tartalom megosztása
Növekedés

Növekedés

Az elmúlt évben a gyülekezetünkben a fő gondolatok a növekedés témáját járták körül.  Őszintén szólva, eleinte bosszankodtam ezen! Az a rossz érzés kerített hatalmába, hogy ez már megint azt üzeni nekem, hogy nem vagy elég […]

Tartalom megosztása
Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Kicsoda Jézus Krisztus? És ki vagyok én?

Időutazásra hívunk téged a vasárnapi igehirdetések keretében 2024-ben. Hétről hétre Jézus Krisztus életét fogjuk végigkövetni. Szeretnénk képzeletben mellé szegődni, és átélni azokat a történéseket, amelyekről olvashatunk az evangéliumokban. Mivel ő a láthatatlan Isten képe (Kol 1:15), Jézus […]

Tartalom megosztása