Március 23. – Tartsunk személyes és közösségi bűnbánatot

Március 23. – Tartsunk személyes és közösségi bűnbánatot

Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. (Mt 7:21.)

Kedves Testvéreim!

A töviskorona mellé egy másik koronát is szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A végső hatalom koronája ez. Ez a korona csillog-villog, de tele van vérfolttal.

Isten az embernek hatalmat adott a teremtett világ felett, de ősszüleink nem elégedtek meg ezzel. A végső hatalmat akarták, hogy semmi ne korlátozza őket. Miért ne ehetnének arról a fáról, amire Isten azt mondta, hogy „Ne tedd!” Miért ne? És az első emberpár ezzel a cselekedettel a saját fejére tette a végső hatalom koronáját. Lett is következménye. Először saját magukkal kerültek bajba. „Hogy nézünk ki?” Aztán jött a vádaskodás, a gyerekeik pedig már gyilkoltak, és azóta ez így megy évezredek óta. „A történelem az ember hatalomért vívott harca.” Ateista történelemtanáromnak végül is igaza volt, amikor az első óráján így definiálta nekünk a tantárgyát. Fontos látnunk, hogy nem az Istentől kapott, meghatározott dolgokra vonatkozó hatalom gyakorlásával van a baj, hanem azzal, hogy az ember önmaga és mások istenévé tette meg magát, és ez részben sikerült is.

De ez ugye, nem rólunk szól! Amikor egy hívő ember megtér, a végső hatalom koronáját a saját fejéről visszateszi Isten „fejére”. És nem is akar istent játszani többé.

  • Mondjuk, azért azt meg kellene értenie a feleségemnek, hogy speciel ebben a kérdésben fehéren-feketén nekem van igazam.
  • Ezektől a könnyed románcoktól érzelmileg gazdagabb leszek, amit egyrészt ebben a helyzetben én megérdemlek, másrészt, végül is, így indirekt módon a férjemnek is hasznára válik.
  • A múltkor az ifiben ő is azt csinálta. Akkor nekem miért ne lehetne? Nem vagyok rosszabb hívő, mint ő. Ha neki lehet, nekem miért ne lehetne?
  • Nem hiszem, hogy Isten pont azzal foglalkozna, hogy én milyen weboldalakat nézegetek. Nekem tudnom kell, hogy akiket mentorálok, milyen kísértéseknek vannak kitéve.
  • Az énekíró is megmondta: „Amint vagyok, úgy jövök.” Tudjátok, én már ilyen vagyok, fogadjatok el ilyennek.
  • Igen, Jézus ugyan azt mondta, hogy bocsássatok meg egymásnak, de azt ő is biztos tudja, hogy vannak kivételek, mint amilyen az én esetem is.
  • Tanulom Jézustól az alázatosságot, de ő is korbácsot ragadott és rendet tett ott, ahol rosszul mentek a dolgok! És manapság annyi helyen van ez így…

Mikor vesszük észre, hogy kis játékainkban Isten egyszer csak megállíthat? Hogy nem elég, ha azt mondogatom, hogy „Uram, uram!” és közben a magam titkos útját járom? Tudjuk, hogy erre mondta Jézus, hogy az ilyenek nem jutnak be a mennyek országba?

Az egész hírolvasó világ gyászolja azokat, akik a koronavírusban meghaltak. Világszerte körülbelül 15 000 ember. De az érdekes módon már nem fér bele a hírekbe, mert minket közvetlenül nem érint, hogy az afrikai sáskajárás a világ lakossága tíz százalékának a megélhetését fenyegeti.

Ebben a böjti időszakban tartsunk személyes és közösségi bűnbánatot azért, hogy visszacsempésztük a fejünkre a végső hatalom koronáját. Csendesedjünk el, és vegyük sorra aktuális ügyeinket, kapcsolatainkat. Hogy néz ki egy helyzet, ha a mi fejünkön van ez a korona, és hogy néz ki akkor, ha Istennek adjuk ezt vissza?

Herjeczki Kornél

Tartalom megosztása

Kapcsolódó tartalmak

Március 31. –  Jézus Krisztus minket is bátorít

Március 31. – Jézus Krisztus minket is bátorít

Tudok cselekedeteidről. Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be, mert bár kevés erőd van, mégis megtartottad az én igémet, és nem tagadtad meg az én nevemet. Mivel megtartottad állhatatosságra intő beszédemet, én […]

Tartalom megosztása
Március 30. – A várható nehézségekről őszintén…

Március 30. – A várható nehézségekről őszintén…

Ne félj attól, amit el fogsz szenvedni. Íme, az ördög börtönbe fog vetni közületek némelyeket, hogy próbát álljatok ki, és nyomorúságotok lesz tíz napig. Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját. (Jel 2:10) […]

Tartalom megosztása
Március 29. – Az Istenbe vetett bizalom

Március 29. – Az Istenbe vetett bizalom

Ha félek is, benned bízom! (Zsolt 56:4) Hogyan tanulhatunk meg bízni Istenben? Ha már bízunk benne, akkor miként erősödhet meg a belé vetett bizalmunk? Az Istenbe vetett bizalom úgy születik és úgy erősödik meg bennünk, […]

Tartalom megosztása